Відчувати себе молодшим за свої роки — особливий показник роботи мозку

1882
Відчувати себе молодшим за свої роки — особливий показник роботи мозку

Відчувати себе молодшим за свої роки — це не дар і не чудо. Це особливий показник роботи мозку та його здоров’я. І, мабуть, Габріель Гарсіа Маркес мав рацію, говорячи, що вік — це не цифри, що говорять про роки. А те, як людина себе відчуває.

Нейробіологи твердять, що мозок — це найважливіший і найскладніший орган в організмі людини. Він, як центральний комп’ютер, що відповідає за всі ділянки роботи в сукупності. І хоча науці чітко відомі, які його частини за що відповідають. Є деякі особливості, що й досі важко пояснити. Наприклад, одні страждають хворобою Альцгеймера, а інші — ні.

Та вчені наголошують на одному. Щоб життя було комфортним, треба дбати про “молодість” мозку, щоб він працював безперебійно. Саме це може відтермінувати час його старіння. Але що ж потрібно такого робити, щоб мозок у 90 років працював так само швидко, як у 20?

фото vkususpeha.ru/wp-content/uploads/2018/12/mozg-v-lampochke-1140×873.jpg

Згідно з науковою публікації з журналу «Майбутнє нейробіології старіння», секрет таки є. Отож, Джоньянь Чо з Сеульського національного інституту, що в Кореї, дослідила, як пов’язані два поняття. А саме — суб’єктивний і реальний вік мозку. Для експерименту сформували групу з 68 добровольців. Це були повністю здорові люди вікової категорії від 59 до 84 років. Всім учасникам експерименту зробили МРТ, щоб з’ясувати, яка кількість “сірої речовини” міститься у кожної людини в кожній ділянці мозку.

Всі “піддослідні” заповнили анкети, де вказали свій вік. І, чи відчувають вони себе старше або молодше цих даних. А ще провели дослідження й опитування на їхні когнітивні здібності.

Ті, хто стверджував, що почувається молодше за свій вік за паспортом, мали кращі результати у плані пам’яті. Ще наголошували, що впевнені у своєму фізичному та психологічному здоров’ї. Тобто не схильні впадати в депресії, легше переносять різні стреси. І, як з’ясувалося, саме у мозку цих людей об’єм “сірої речовини” в різних ділянках цього органу, які відповідають за мовлення та слух, був вищим, ніж у решти.

“Наші висновки говорять про те, що мозок людей, які відчувають себе молодшими за свої роки, й справді має характеристики більш молодшого органу. І саме це впливає на його стан. Якщо навіть взяти до уваги такі поняття, як особистість, ознаки депресій чи спадковий вплив”, – пише Чо в кінці своєї наукової праці.

З цих досліджень випливає ще одна думка. Люди, які відчувають себе молодшими, більш активні в соціумі, ментально. І тому живуть більш яскравим життям. Решта просто керуються своїми поняттями, що вони “старі” й саме так мають поводитися у своєму віці. Та Джоньянь Чо переконує, що й це можна змінити. І, в першу чергу, напрацювати нові звички відповідно до розвитку всього суспільства. А не зациклюватися, що роки минають.

Він впевнений, що саме такий підхід допоможе відчувати себе молодшим за свої роки. А разом з цим, покращиться й особливий показник роботи мозку та його “молодість”.

Поділіться коментарем