5 хвилин, які продовжать життя на роки

14586

П’ять хвилин? Про що може бути мова? Ну хто зуміє вирвати зі своєї насиченої біографії стільки часу і витратити його на таке занудне заняття, як здоровий спосіб життя?! Однак, у тому-то вся і принадність, що на будь-який з наведених нижче оздоровчих заходів тобі знадобиться навіть менше заявлених 5 хвилин!

Не піднімайся, а спускайся вниз по сходах!

У журналах деякі оптимісти-фізкультурники рекомендують читачам відмовитися від ліфтів і на потрібний поверх підніматися пішки. Однак, ніякі призи у вигляді здорового серця і відрядної фігури не змусять нормальну людину щодня заповзати вгору по сходах. Тому що це як мінімум нудно, довго і виснажливо. Але, мало хто знає про те, що збігати вниз по сходах, майже так само корисно. В цьому випадку йде цілком пристойне навантаження на м’язи-судини.

Ну, а найголовніше, робити це куди веселіше і легше. Ще одне. Якщо іноді ви будете дозволяти собі спускатися по сходах спиною вперед, то ви ризикуєте не тільки розбити собі потилицю і заслужити у сусідів репутацію громадянина з дивацтвами. Але і дати досить непогане навантаження тим м’язам, які зазвичай наполовину не діють – м’язам задньої поверхні стегна і попереку.

Затисни олівець в зубах і напиши алфавіт

Шия людини, після вступу в симбіоз з комп’ютером, стала тягнути досить жалюгідне існування. І періодично, вона починає показувати своє невдоволення то болем в плечових м’язах, то жалібним хрускотом при повороті голови. А все це ой, як заважає графоманству в блогах, якісному відстрілу монстрів Азерота і іншим твоїм робочим обов’язкам.

Щоб зробити шиї приємне, щодня робіть хоча б один раз таке: затисніть в зубах олівець і пишіть їм у повітрі перед собою весь алфавіт від А до Я. Можу запевнити, шийний відділ хребта буде від цього у захваті.

Полощіть рот морською водою!

Купи морську сіль у порошку або гранулах. Щодня вранці або ввечері висипай столову ложку у склянку теплої води і полощи цим розчином горло. Зуби, мигдалини і слизова носоглотки будуть в екстазі: карієсу, ангіні та ГРЗ буде набагато складніше атакувати їх.

А ось полоскати морською водою заодно і ніс за прикладом індусів – не варто. Втягуючи воду носом без належної, з дитинства, звички, дуже навіть просто загнати її до вух, де вона і залишиться жити-поживати, поки не приведе до отиту. Тим більше що клімат у нас не індійський.

Затримуй дихання!

Багато хто думає, що дихальні вправи полягають у тому, щоб вдихати побільше кисню. Насправді все навпаки: під час цих вправ краще майже не дихати. Кардіохірург академік Амосов, який прожив 90 років і щодня робив дихальну гімнастику, писав:

«Будь-яка клітина, перш за все, потребує навантаження і обмеження».

Згідно Амосову, дихальна гімнастика – це спосіб перекрити клітці доступ кисню і подивитися, як вона буде викручуватися. Вдихни, потім видихни з легких все повітря і спробуй не дихати. Коли тобі це зовсім-зовсім набридне – віддихайся і повтори процедуру. Постарайся затримати дихання хоча б на три хвилини – при регулярній практиці у тебе це вийде легко. І пам’ятай: світовий рекорд, поставлений дайвером Джанлукою Дженоні, становить 18 хвилин 3 секунди. Так що тобі є куди рости.

Їж сиру моркву, ріпу, яблуко або капустяний качан!

Ти не уявляєш собі, скільки людей до 30 років є гордими власниками геморою – розширених вен у прямій кишці або задньому проході. І з кожним твоїм днем народження зростатиме ризик того, що доведеться заплатити кров’ю за зневагу до клітковині у вигляді овочів, фруктів, пластівців і житнього хліба.

Ставай на карачки!

Цю неймовірно корисну вправу необхідно виконувати у кімнаті з завішеними вікнами. Переконайся також, що в приміщенні немає дзеркала і, відповідно, немає ризику, що ти побачиш себе за цим заняттям. Отже, встань на коліна, максимально вигни спину і протягом двох хвилин роби плавні кругові рухи тазом вгору-вниз і вліво-вправо.

Маніяки з Інституту національного здоров’я США, які рекомендують цю вправу у своїх фізкультурних брошурах, радять в цей момент представляти себе кішкою. Зверни увагу, з нашої точки зору, зійде і качконіс. У нагороду за це приниження, тобі скоро буде надіслан здоровий поперек. Який навіть не пискне, коли ти в наступний раз спробуєш дістати з верхньої або нижньої полиці шафи що-небудь цікаве.

Перед сном обливай ноги до колін холодною водою!

Одной хвилини на захід цілком вистачить. Так ти, по-перше, швидше і міцніше заснеш. По-друге, виявиш потрібну увагу до вен нижніх кінцівок. А по-третє, ти будеш загартован не гірше, ніж той фанатик, який щодня обливається холодною водою цілком, а потім дивується: звідки в носі береться стільки соплів.

Обери незручну позу і замри!

Порадуй своїх товаришів по службі або домочадців. Отже, прийми максимально незручну для тебе позу. Скорчившись і перекосивши у себе все, що тільки можливо: спину, ноги, руки, шию, губи, пальці. Причому потрібно так постаратися, щоб кожен м’яз твого тіла став обурюватися і питувати: «Ти що твориш?!»

І чим дивніше зараз твої відчуття, тим більше «ледачих» м’язових волокон ти задіяв. Але ж вони спокійнісінько живуть в твоєму тілі, майже нічим себе не обтяжуючи. У такому вигляді потрібно протриматися одну хвилину. Намагайся наступного разу не повторювати вже відпрацьовану позу. Оскільки такий варіант пілатесу, заохочує статичні навантаження на максимально різні м’язи, суглоби і зв’язки.

Притуліться до стінки спиною!

Тепер, зберігаючи цей випрямленний вид, відійди від стіни. Візьми книжку середньої важкий, поклади на голову і спробуй десять разів присісти так, щоб джерело знань не плюхнувся на підлогу. Як не дивно, навіть така нехитра вправа надасть невеликий, але позитивний ефект на твою поставу. Яка так важлива для безтурботного існування хребта.

Харчуйтеся за допомогою шкіри!

Ти, напевно, звик думати, що природа довірила тобі харчуватися виключно за допомогою рота. А тим часом твоя шкіра теж здатна лопати що завгодно за милу душу. Власне кажучи, вона являє собою міріади маленьких, беззубих ротів, які активно втягують у себе навколишню дійсність.

І якщо перед душем ти намажеш собі обличчя і передпліччя, наприклад, медом і 3-4 хвилини даси цьому господарству повпітиваться, то твої шкірні покриви поглинуть дуже пристойну дозу сорока з гаком видів вітамінів і мікроелементів. Які зазвичай до них не доходять.

Тим більше що травлення – процес традиційний, дотепний. Однак не завжди найефективніший в плані засвоєння багатьох корисних, але легкоразрушімих з’єднань. Які через велику кількість соляної кислоти у шлунку, майже завжди є дефіцитним товаром для твого організму.

Закривай очі!

Самий ідеальний відпочинок для наших очей – це дати їм можливість нічого не бачити. Ні-чо-го! На жаль, але наші повіки занадто тонкі і не можуть служити темними шторами для очей. Вони пропускають досить багато світла і зображень. А ще гірше, що і мозок не дає очам спокою. Він навіть у цілковитій темряві змушує дивитися на точки, смужки, спіральки… Я вже не кажу про те, чим зайняті очі під час сну і які картини їм доводиться спостерігати.

Проте можна все-таки спробувати дати очам кілька хвилин справжнього відпочинку обманним шляхом. Потрібно закрити очі і прикласти руку до чола таким чином, щоб вона прикривала очі, не торкаючись при цьому вік. Дочекайся, поки припинять палахкотати всякі різні буйні візерунки. І тепер спробуй уявити, що ти дивишся на чорний оксамит. Цей оксамит зовсім-зовсім чорний. Правда, через пару хвилин ти нарешті переконаєшся, що у тебе так нічого і не вийшло. І це не працює. Але тепер ти можеш знову уткнутися очима в комп’ютер: вони більш-менш відпочили.

Випий лимонного соку!

Мікробіцид – це злочин проти мікробів, які влаштувалися у твоєму організмі. Але не переживай особливо. Багато хто з них – все одно патогенні і не заслуговують на кращу долю. Щоб зробити це масове вбивство, досить вичавити сік одного лимона в склянку прохолодної води і випити. Ми нічого не будемо говорити про те, скільки вітаміну С ти при цьому отримаєш. Ти і без нас це знаєш.

Єдине «але»: якщо якраз зараз ти вирішив стати батьком, утримайся до зачаття від цього пиття. За даними дослідників Мельбурнського університету, лимонний сік знижує концентрацію активних сперматозоїдів.

Регулярно щипати свої вуха!

Якщо спиратися на східну медицину, на мочці нашого вуха розташовані 11 «місячних точок». Вони безпосередньо відповідальні за життєдіяльність 11 органів: серця, очей, пеніса, зубів, печінки і так далі. І при цьому, масаж вух вважався чудовим способом боротьби з чоловічою імпотенцією або жіночої фригидностью.

Тут своє слово скаже сучасна медицина, яка завжди рада спростувати всякі дрімучі забобони. Так ось, сучасна медицина говорить про те, що знати не бажає про місяць і точки. Але вона згідна, що на мочці вуха є кілька великих скупчень нервових закінчень. І тому, мочка має дуже високу чутливість. А також – здатність сверхактивно передавати сигнали у мозок, перш за все – у спинний.

Так, активно масажуючи мочку, на виході ви отримуєте досить сильний тонізуючий і знеболюючий ефекти. Тепер можна вірити хоч китайцям, хоч європейцям. Головне – не забувайте регулярно пощипувати вуха.

Збільшуй температуру води!

Приймаючи душ, збільш натиск до максимуму. А температуру води – до верхньої планки своєї терпимості. Закрий очі і мужньо направ струмінь в обличчя з відстані в 10 сантиметрів. Хвилини через дві, коли з’явиться відчуття, що твої щоки зрушили на потилицю, припини процедуру і витри обличчя рушником. Можеш у припадку любові до себе навіть нанести на нього живильний крем тонким шаром. Але це вже вищий пілотаж.

Такий термальний масаж обличчя поважають жінки. Тому що він перешкоджає утворенню зморшок і підвищує пружність шкіри. Але нам з тобою він важливіше з іншої причини. Це ефективний спосіб розслабити лицьові м’язи і посилити циркуляцію крові. І те й інше допомагає у боротьбі зі стресом і втомою.

Приймай активоване вугілля!

Якщо ти не байдужий до алкоголю, то раз на тиждень приймай 6-7 таблеток активованого вугілля. Вугілля – чудовий абсорбент, який ефективно видаляє з шлункового тракту всілякі отруйні речовини. Яких, на жаль, в алкогольних напоях міститься більш ніж достатньо.

Крім того, вугілля вміє поглинати солі важких металів, отрути рослинного походження і токсини, які виділяються різними бактеріями. На жаль, занадто часто це чудовийє засіб приймати не можна. Тому що вугілля пов’язує і вбирає в себе не тільки шкідливі, але і корисні для твого організму речовини.

Ця стаття несе інформаційний характер. Перш ніж використовувати будь-які поради, обговоріть їх зі своїм лікарем.


Джерело

Літературний переклад – Маруся Фріман

Поділіться коментарем