Наука пояснює, що відбувається з мозком людей, які постійно на все скаржаться

788

«Думка дійсно змінює структуру мозку… Я бачив, як люди змінюють свій мозок силою думки, виліковуючи хвороби, з якими їм довгі роки не вдавалося впоратися традиційними способами», — каже Норман Дойдж, канадський психіатр та автор книги «Самовідновлення мозку».

Нейропластичність – це і добре, і погано?

Багато хто з експертів підтвердять, що наш мозок «надзвичайно податливий». Іншими словами, його можна порівняти з глиною або тістом, з яких можна виліпити будь-що. За останні два десятиліття експерти зробили багато відкриттів у галузі візуалізації та нейробіології.

І сьогодні ми можемо сміливо стверджувати, що мозок можна перепрограмувати. Так, кожен із нас – справжній програміст!

Нейропластичність описує тривалі зміни, через які проходить наш мозок протягом усього життя. І це дуже цікаво і корисно знати з багатьох причин:

  • Ви можете збільшити свій інтелект.
  • Ви можете освоїти нові навички та повністю змінити своє життя.
  • Це дає змогу оговтатися від деяких видів ушкоджень головного мозку.
  • Ви можете розвинути свій емоційний інтелект.
  • Ви можете «відучити» себе від негативних установок, руйнівних моделей поведінки, переконань та старих поганих звичок.

Головне — працювати з мозком правильно, інакше можна завдати йому шкоди.

Переконання можуть змінити ваш мозок

Дональд Гебб — першопроходець нейропластики та нейропсихології. Якось він сказав: «Нейрони, які працюють разом, зливаються».

Доктор Майкл Мерзенич вважається найвідомішим у світі нейробіологом. Він підтвердив зв’язок між нашими думками («нейрони, які працюють») та структурними змінами у мозку людини («побудова зв’язків»).

Ваш досвід, поведінка, мислення, звички, шаблони мислення та способи реагування на світ не можуть не впливати на ваш мозок та його “стиль роботи”.

Негативні звички, як і позитивні, спричиняють значні зміни в головному мозку, впливаючи на нього відповідним чином.

Нейропластичність та хвороби

Алекс Корб, доктор філософії та автор книги “Висхідна спіраль. Як нейрофізіологія допомагає впоратися з негативом і депресією — крок за кроком“, представив цікавий погляд на цю проблему.

«Річ у тому, що вміння концентрувати увагу на найважливішому, цілеспрямовано формувати думки та заспокоювати емоції безпосередньо сприяє змінам у мозку … Депресія – це збій взаємодії нейронних ланцюгів між собою та їх зв’язків із зовнішнім світом. Збій пов’язаний з порушенням у роботі нейронних груп мислення та відчуття. Депресія виникає в основному у двох відділах головного мозку: префронтальна кора та лімбічна система. Висхідна спіраль, як і депресія, з’являється у мозку і може запускатися всього парою позитивних емоцій”.

Як ви вже зрозуміли, нейропластичність — це і добре, і погано; все залежить від того, як саме ви нею користуватиметеся.

Вплив скарг на зміни мозку

Скарги можуть змінювати структуру вашого мозку. У нас у всіх є хоча б один знайомий, який постійно скаржиться. Ця людина завжди незадоволена тим, що відбувається в її житті.

Що ще гірше, ці люди руйнують своїм невдоволенням не лише свій внутрішній світ, а й виливають отруту на оточуючих. Вони люблять говорити про свої проблеми по сотні разів. Так, ми всі іноді скаржимося, це нормально, але скарги не повинні переходити до хронічної стадії.

Психологи найчастіше виділяють три групи скаржників:

  • Тих, що привертають увагу

Такі люди тільки так вміють привертати увагу. Їм просто більше нема про що поговорити, окрім своїх проблем. Оточення зазвичай ігнорує такі екземпляри, тому що ніхто не хоче витрачати енергію на людину, яка просто шукає уваги.

  • Хронічні скаржники

Вони скаржаться на все. Вдень і вночі. Вони навіть скаржаться віч-на-віч із собою, просто подумки. Ці люди живуть у постійному стані “скаржитися та скаржитися”. Така поведінка безпосередньо пов’язана з депресією.

  • Компенсатори з низьким EQ

EQ – це емоційний інтелект. Люди з низьким EQ не вміють справлятися з емоціями та відчувати переживання інших. Вони навіть не думають про ваші думки та почуття. Для них ви просто цегляна стіна, в яку можна кидати будь-який негатив. Ось чому вони скаржаться вам за будь-якої можливості.

Чи можете ви звинувачувати свій мозок у схильності до негативу?

Так. Негативні люди насправді теж не люблять погані думки та відчуття. Просто скарги якось сильно вплинули на звичний їм розумовий процес. Думки змінюють наші переконання, а переконання – поведінку.

На жаль (чи на щастя?), наш мозок краще концентрується на негативі, ніж на позитиві. Він легше і швидше обробляє та запам’ятовує негативні стимули. Без цієї особливості нам було б складно вижити, бо інакше людство давно загинуло б через безтурботність.

Так от, коли ви постійно концентруєтеся на негативних думках і скаржитесь, ви запускаєте і безперервно перезапускаєте нейрони, відповідальні за «зміщення негативної свідомості». І це стає вашою навіть не другою, а першою натурою.

Щоб вийти з цього хибного кола, вам потрібно довго і старанно працювати над собою. Головне, запам’ятайте, що постійні переживання та проживання всього поганого, що трапляється з вами в житті, ні до чого хорошого вас не приведе. Опирайтеся негативним думкам і намагайтеся переналаштувати свій мозок.

Для цього ви можете спробувати медитацію. Барбара Фредріксон та її колеги з Університету Північної Кароліни пояснюють, що щоденна медитація допомагає підштовхнути свідомість у бік позитивних емоцій.

Ці науковці виявили, що «люди, які медитували щодня, виявляли підвищену усвідомленість, вміли знаходити життєву мету, отримувати соціальну підтримку та заглушати симптоми психічних хвороб і розладів».

Складіть щоденний графік медитації, що відповідає вашим можливостям та потребам. Сконцентруйтеся на диханні та спробуйте будь-яку з технік медитації, яка припаде вам до душі. На думку експертів, навіть 15-20-хвилинні сеанси можуть творити з мозком дива!

Поділіться коментарем