Орки не змогли подолати укріплення на Київщині побудовані понад 2000 років тому

3293

Під Білогородкою орки вперше дізналися про історію Київської Русі на власному досвіді. Ворожа техніка не змогла форсувати Змієві Вали. Давньоруські оборонні системи проти Орди (потомками яких і є переважна більшість росіян).

Віщий Олег, навіщо ми будуємо ці вали ?
– через 2000 років взнаєте!

2000 років гарантії! Хай тепер попробують пікнути, що московія має якесь відношення до Русі.

Змієві вали: ієрогліф виживання

Загальна довжина — близько 1000 кілометрів, висота 12 метрів і 15—20 метрів товщина. Найбільша пам’ятка Русі є найменш дослідженою. Точно не відомо, хто будував Вали.

Проте на супутникових знімках видно, що вали й досі утворюють складний ієрогліф, у якому закладена формула виживання древніх слов’ян.

Якби не вали, ми б сповідували іслам і розмовляли однією з тюркських мов.

Більшу частину цих споруд створено під час Великого переселення народів IV–VII століть, коли крізь територію сучасної України пройшли орди готів, вестготів, обрів, гунів.

Між іншим, гуни, що зруйнували Боспорське царство, пограбували римлян і зупинилися трохи не в передмісті сучасного Парижа, оминули городища Київщини. Чому? Найбільш очевидна відповідь — тому що на заваді їм стояли Вали. Вершники не могли здолати обнесену рівчаком стіну з нахилом 45 градусів.

Логіка будівництва валів полягала ось у чому. Київ (чи ті городища, які були на київських пагорбах) із сходу захищав потужний Дніпро, а із заходу і півночі — річки Ірпінь і Тетерів. Кочівники легко могли пройти лише з півдня. І саме тут стоять Вали, створюючи три оборонні трикутники.

Змієві вали

Про що мовчить Нестор

Поблизу Києва мешкав Змій-людожер. Щорічно він збирав данину з кожного київського двору хлопчиками і дівчатками. Коли черга дійшла до княжої доньки, на її захист став богатир Кирило Кожум’яка. Він переміг чудовисько, запряг його в плуг та проорав київську землю.

В одному варіанті стомлений Змій впав на березі річки, застогнав, випив її майже всю і сконав від проблем із травленням. Тому річка називається Стугною, а на її березі припиняється лінія валу. В іншому варіанті Змія спіткала така сама доля, але на березі моря (це цікавий момент, оскільки на Одещині також є Вали, так звані Траянові).

Цю легенду часів Київської Русі Аркадій Бугай інтерпретував як алегорію: Змій — образ кочовиків. Кирило Кожум’яка — уособлення давньоруського воїна. А експлуатація Змія означає використання військовополонених як рабів. До речі, на щитах багатьох кочових народів — від скіфів до печенігів — справді були зображені змії.

 

Ілюстрація з книги Михайла Кучері «Змиевы валы Среднего Поднепровья»

Орки в школі не вчать історію, крім “спасіба дєду за побєду”

Крізь ці штучні та природні загорожі важко було продертися навіть німецьким танкам під час Другої світової війни, що вже казати про древніх гунів і готів. Якби цієї огорожі не було, то, напевно, і не вижив би в цій місцині слов’янський етнос, а сучасне населення України було б іраномовним чи тюркомовним і сповідувало іслам.

Хто з мечем прийде до нас, той від меча і загине

Ось так і ми здолаємо змія у вигляді двоголової куриці. І наші славні предки навіть через багато років нагадують, що хто прийде з мечем в нашу землю, той від нього тут і загине.

А якщо у вас є дітки, то можете показати їм короткий мультик-казку про змієві вали:

 

Поділіться коментарем