Домашні засоби для лікування інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ)

17002

Інфекції сечовивідних шляхів (ІСШ) є дуже поширеною проблемою здоров’я. У той час як чоловіки й жінки хворіють на ІСШ, жінки більш схильні до них.

ІСШ виникає, коли сечовий міхур та його вихідні трубки інфіковані бактеріями. Деякі з причин — статевий акт, занадто довге очікування сечовипускання, вагітність, менопауза та цукровий діабет.

Загальні симптоми включають часті позиви до сечовипускання, виділення невеликих кількостей сечі, відчуття печіння при сечовипусканні, зміну кольору сечі, біль у животі, лихоманку, нудоту та блювоту.

Необхідно негайне лікування, щоб інфекція не пошкодила нирки. На додаток до традиційного лікування, багато природних засобів можуть допомогти запобігти та лікувати ІСШ.

Ось кілька домашніх засобів для лікування інфекцій сечовивідних шляхів.

1. Яблучний оцет

Яблучний оцет є багатим джерелом ферментів, калію та інших корисних мінералів, які можуть запобігти розмноженню або росту бактерій, що викликають ІСШ. Ті, хто страждає на ІСШ, можуть використовувати яблучний оцет як природний антибіотик для лікування інфекції.

  1. Додайте дві столові ложки яблучного оцту в склянку води. Можна також додати лимонний сік і підсолодити медом. Добре перемішайте.
  2. Пийте цей напій двічі на день протягом кількох днів.

2. Індійський аґрус (Амла)

Індійський аґрус багатий вітаміном С, який, своєю чергою, пригнічує ріст бактерій.

  1. Візьміть чашку води.
  2. Додайте одну чайну ложку порошку індійського аґрусу (амла) і одну чайну ложку порошку куркуми.
  3. Кип’ятіть розчин до тих пір, поки не випарується половина води.
  4. Пити залишок тричі на день протягом трьох-п’яти днів.

Ви також можете їсти більше фруктів, таких як лимони, апельсини, банани, гуава, ківі, диня, малина, помідори та папая, які містять велику кількість вітаміну С.

3. Журавлинний сік

Деякі сполуки, такі як проантоціанідини, що містяться в журавлині, запобігають проникненню бактерій до стінок уретри та спричиненню ІСШ. Журавлинний сік також має дуже легкий антибіотичний ефект.

  • Вживання пів склянки журавлинного соку щодня є одним із найпростіших способів попередити інфекції сечовивідних шляхів.
  • Люди, які страждають на ІСШ, повинні випивати близько трьох-чотирьох склянок журавлинного соку щодня, щоб інфекція не пошкодила нирки.

Необхідно пити несолодкий журавлинний сік. Для посилення смаку можна змішати його з яблучним соком.

Попередження: не приймайте журавлинний сік, якщо в анамнезі є камені в нирках.

4. Харчова сода

Харчова сода підвищить кислотно-лужний баланс кислої сечі й позбавить вас від болю. Нейтралізація кислотності сечі також допоможе прискорити одужання. Просто додайте одну чайну ложку харчової соди в склянку води й пийте її один-два рази на день.

5. Олія чайного дерева

Олія чайного дерева має антибактеріальні властивості, допомагаючи боротися з бактеріями, які викликають інфекції сечового міхура, такі як ІСШ.

  • Змішайте 10 крапель олії чайного дерева у воді для ванни та використовуйте цю воду, щоб промити отвір уретри.
  • Крім того, ви можете змішати масло чайного дерева з рівними кількостями олії ялівцю і сандалового дерева і втерти цією сумішшю область живота та область біля сечового міхура. Це дуже ефективно для зменшення болю, пов’язаного з ІСШ. Використовуйте цей засіб один раз на день протягом трьох-чотирьох днів.
  • Ще один простий спосіб лікування ІСШ — замочити в теплій воді для ванни, змішаній з двома чайними ложками простого йогурту і шістьма краплями олії чайного дерева. Робіть це щодня по 10 хвилин протягом приблизно 10 днів.

6. Чорниця

Чорниця має властивості, що пригнічують бактерії, що може допомогти в лікуванні ІСШ. Антиоксиданти, присутні в чорниці, корисні для імунної системи та запобігають розмноженню бактерій, які викликають ІСШ.

  • Ви можете додати трохи свіжої чорниці до улюбленої каші і їсти її на сніданок.
  • Ви також можете приготувати свіжий чорничний сік і вживати його щодня, вранці та ввечері для швидких результатів. Не додавайте в сік будь-які штучні підсолоджувачі.

Включення свіжої чорниці або соку у свій щоденний раціон також є хорошим способом профілактики ІСШ.

7. Ананас

ананас

Ананас містить фермент під назвою бромелайн, який має протизапальні властивості, що можуть зменшити симптоми ІСШ. Разом з ананасом приймайте також антибіотики, призначені лікарем, щоб швидко позбутися від такого роду інфекції.

Регулярне вживання чашки ананаса може допомогти запобігти ІСШ. Ви також можете зробити сік з половинки ананаса і випити його. Найкраще використовувати свіжий ананас, оскільки консервований варіант може містити консерванти.

8. Мучниця звичайна (Uva Ursi)

Uva ursi

Мучниця звичайна — це трава, яка містить ряд речовин, які допомагають боротися з інфекціями, включаючи ІСШ. Трава містить кілька хімічних речовин з антисептичними властивостями.

Трава легко доступна в аптеках у формі добавок. При прийомі цієї добавки антисептичні властивості цієї трави вбивають бактерії, а також м’яко стимулюють сечовипускання.

Примітка: людям із захворюваннями нирок або печінки, вагітним або годуючим жінкам, а також дітям не слід приймати мучницю звичайну.

9. Компреси з гарячою водою

компрес з гарячою водою

Регулярне використання компресів з гарячою водою допоможе мінімізувати тиск у сечовому міхурі та полегшить біль, викликаний інфекцією. Гарячий компрес також зменшить запалення і допоможе запобігти розмноженню бактерій, які викликають інфекцію.

  • Налийте трохи гарячої води в грілку. Покладіть її на низ живота на кілька хвилин.
  • Ви також можете покласти грілку на нижню частину живота, щоб полегшити біль.

10. Вода

Питна вода

Пийте багато води, якщо страждаєте інфекцією сечовивідних шляхів. Намагайтеся випивати принаймні 8-10 склянок води щодня. Випиваючи більше води, ви будете частіше ходити в туалет, що важливо для боротьби з цим видом інфекції.

Крім того, ваша сеча стане менш концентрованою, а бактерії, що викликають інфекцію, будуть вимиті з вашої системи, що допоможе вам швидше одужати. Разом з водою ви можете пити фруктові та овочеві соки, щоб забезпечити організм вітамінами та мінералами, необхідними для боротьби з інфекцією.

Ці домашні засоби ефективні в боротьбі з інфекціями сечовивідних шляхів. Але ви повинні звернутися до лікаря, якщо у вас є такі симптоми, як кров у сечі, блювота або висока температура.

Поділіться коментарем