Простий аналіз крові, який може врятувати ваше життя

8161

С-реактивний білок (СРБ) — це білок, який виробляється печінкою і міститься в крові. Рівень CРБ підвищується, коли організм страждає від запалення.

Американська асоціація серця класифікує рівні CРБ наступним чином:

  • Низький високочутливий CРБ – менш як 1,0 мг/л
  • Помірний високочутливий CРБ – від 1,0 мг/л до 3,0 мг/л
  • Високий високочутливий CРБ – понад 3,0 мг/л

Запалення саме по собі не є серйозною проблемою. Як правило, воно виникає у відповідь на травму, хворобу або інфекцію. У таких випадках запалення може проявлятися в різних формах, таких як кропив’янка, висипання, розтягнення щиколотки або біль у горлі.

Однак тривале запалення є серйозним приводом для занепокоєння і може свідчити про серйозні розлади.

Тест на CРБ — це простий аналіз крові, який може виміряти рівень запалення у вашому організмі на основі рівня CРБ у вашій крові.

Ця інформація може мати вирішальне значення для виявлення прихованого ризику для здоров’я, який часто пропускають стандартні й навіть спеціалізовані огляди. Кілька досліджень показали, що аномальний рівень CРБ може бути раннім попередженням про проблеми.

Хвороби серця, напади та інсульти

Хоча аномальний рівень CРБ сам по собі не вказує на ризик серцево-судинних захворювань, у поєднанні з підвищенням рівня ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ або «поганий» холестерин), артеріального тиску, цукру в крові та тригліцеридів, це безумовно вимагає негайної медичної допомоги.

Фактично, аномальний рівень CРБ може ідентифікувати людину з високим ризиком першого серцевого захворювання (а також нападу або інсульту), яке може не проявлятися під час регулярного контролю ліпідів, згідно з дослідженням 2005 року, опублікованим в The Journal of the American Osteopathic Association.

Дослідження 2002 року, опубліковане в Diabetes Care, показало, що підвищення індексу маси тіла (ІМТ), сечової кислоти та рівня глюкози в крові позитивно пов’язують із підвищенням рівня CРБ та запаленням організму.

Усі вищезазначені стани є все більш факторами високого ризику серцевих захворювань, нападів та інсультів.

Сьогодні загальновідомо, що серцево-судинні захворювання безпосередньо пов’язані зі збільшенням споживання трансжирів через харчові продукти, як-от оброблені хлібобулочні вироби, десерти на основі шкірки та маргарин тощо.

Згідно з дослідженням 2005 року, опублікованим в Journal of Nutrition, рівень CРБ був значно вищим у суб’єктів, які споживали дієту з високим вмістом трансжирів, у порівнянні з тими, хто цього не робив.

Рівень CРБ також є помірним показником ішемічної хвороби серця (ІХС), згідно з дослідженням 2004 року, опублікованим в The New England Journal of Medicine. ІХС – це розлад, при якому артерії блокуються, перешкоджаючи надходженню збагаченої киснем крові до серця та мозку, що зазвичай призводить до серцевого нападу або інсульту.

За даними Американської асоціації клінічної хімії, низький, але стійкий рівень CРБ є ознакою закорковування артерій, яка може перерости в ІХС.

Визначити такий серцево-судинний розвиток зможе аналіз крові на CРБ.

Найкращий спосіб визначити майбутній серцево-судинний ризик — це зробити аналіз крові на CРБ (бажано тест на високочутливий С-реактивний білок (hs-CRP)) разом із тестом ліпідного профілю.

Цукровий діабет

Високий рівень CРБ і посилене запалення також пов’язані з діабетом 2 типу — ще одним фактором ризику серцевих захворювань.

Згідно з дослідженням 2001 року, опублікованим в The Journal of the American Medical Association, зі 188 осіб, у яких протягом чотирьох років розвивався діабет 2 типу, 15,7% повідомили про високий рівень CРБ.

Рак

Згідно з дослідженням 2006 року, опублікованим в Molecular Cancer Research, стійке тривале запалення органів тіла може призвести до раку.

Хоча підвищений рівень CРБ ні в якому разі не є конкретним доказом раку, він є важливим показником, який може спрямувати людину з високого ризику на діагностику.

Наприклад, дослідження 2004 року, опубліковане в The Journal of American Medical Association, показало, що рівень CРБ був найвищим у суб’єктів, які в майбутньому захворіли на рак товстої кишки.

аналіз крові

Ревматоїдний артрит

Аналіз крові на CРБ може бути корисним для успішного прогнозування раннього прогресування ревматоїдного артриту (РА), запального аутоімунного захворювання.

Згідно з дослідженням 2000 року, опублікованим в Rheumatology Oxford, аналіз крові на CРБ був визначений як один із ключових тестів, що беруть участь в оцінці прогресування РА у пацієнтів, щоб успішно визначити, кому в майбутньому буде потрібна найсильніша медикаментозна терапія.

Обструктивне апное уві сні

Обструктивне апное уві сні (Obstructive sleep apnea (OSA)) — це розлад сну, спричинений обструкцією у верхніх дихальних шляхах, що перешкоджає нормальному диханню.

Це зазвичай (але не завжди) викликано ожирінням, є ознакою запалення в організмі та є фактором високого ризику серцевих захворювань.

Підвищений рівень CРБ може бути показником OSA.

Згідно з дослідженням 2002 року, опублікованим у Circulation, рівень CРБ у крові був значно вищим у суб’єктів дослідження, у яких нещодавно розвинулася OSA, ніж у тих, у кого цього не було.

Тому, якщо у вас є проблеми зі сном, аналіз крові на CРБ може допомогти виявити основний стан апное сну та потенційний ризик серцевих захворювань.

Хвороба Крона

Хвороба Крона — це запальне захворювання кишківника.

Якщо ви страждаєте від шлунково-кишкового дискомфорту протягом деякого часу і вважаєте, що це може бути серйознішим, ніж розлад травлення, аналіз крові на CРБ може допомогти визначити конкретне захворювання, для якого ви можете звернутися за цілеспрямованою медичною допомогою.

Згідно з дослідженням 2013 року, опублікованим в The American Journal of Medical Sciences, високий рівень CРБ позитивно пов’язаний з хворобою Крона.

Чому це важливо

Як показано вище, аналіз крові на CРБ може просто врятувати вам життя.

За даними Американської кардіологічної асоціації, тест на CРБ є найбільш корисним для тих, хто може мати високий ризик серцевого нападу протягом наступного десятиліття.

Якщо ви, як правило, нездорові, маєте сімейну історію серцевих захворювань і мало займаєтеся спортом, тест на CРБ зараз може стати сигналом для попередження серцевого нападу в майбутньому.

Крім того, аномальний рівень CРБ, поряд з іншими симптомами, може дати вашому лікареві більше інформації, з якою він може розглядати розлад, який він раніше не розглядав. Потім він може запропонувати цілеспрямовані тести, які можуть просто визначити вашу хворобу.

Отже, можливості та переваги аналізу крові на CРБ незліченні, а профілактика завжди краще, ніж лікування.

Де це зроблено

Ви можете запросити аналіз крові на CРБ у місцевій клініці або будь-якому іншому медичному закладі, якому ви довіряєте.

Як це робиться

Аналіз крові на CРБ проводиться як звичайний аналіз крові та займає всього кілька хвилин.

До вашого плеча прив’язана еластична стрічка, щоб запустити кровотік у ваші вени. Потім вибрану ділянку проколу протирають антисептиком перед введенням голки та збиранням крові у шприц або флакон.

Після вилучення голки на місце проколу накладається пов’язка.

Фактори ризику

Це, як правило, безризикова процедура.

Ви можете відчувати невелику чутливість і хворобливість навколо місця проколу.

У рідкісних випадках і при недотриманні належної гігієни під час проведення тесту область може інфікуватися.

Поділіться коментарем