10 головних переваг моркви для здоров’я

555

Експерти в галузі охорони здоров’я вважають моркву одним із найкращих продуктів для здоров’я. Морква багата поживними речовинами, включаючи вітаміни А, С, К і В8, а також пантотенову кислоту, фолат, калій, залізо, мідь і марганець. Більшість користі моркви для здоров’я можна пояснити її високим вмістом бета-каротину та клітковини.

Морква доступна цілий рік, її можна їсти сирою або вареною. Вона добре підходить до салатів і супів, а також як самостійний овоч для закусок і гарнірів. Хрустка консистенція і солодкий смак моркви подобаються і дорослим, і дітям.

Ось 10 головних переваг моркви для здоров’я.

1. Покращує зір

Першою і головною перевагою моркви для здоров’я є здоровий зір. Морква містить велику кількість вітаміну А, який безпосередньо впливає на зір.

Крім того, було показано, що бета-каротин, присутній у моркві, захищає від дегенерації жовтої плями, глаукоми та вікової катаракти.

Отже, почніть їсти моркву вже сьогодні, і незабаром ви помітите значні позитивні зміни у своєму зорі.

2. Бореться з раком

Іншою дуже важливою перевагою моркви для здоров’я є протиракові ефекти, які випливають з їх антиоксидантної сили каротиноїдів, що допомагає зменшити вільні радикали в організмі. Крім того, морква підвищує імунітет організму для боротьби з хворобою.

Дослідження показали, що морква містить фітонутрієнти, які називаються поліацетиленами, та інші компоненти, які пригнічують ріст раку. У більшості досліджень споживання півтори склянки морквяного соку щодня протягом кількох тижнів давало значні позитивні результати.

Крім того, було показано, що регулярне вживання моркви знижує ризик раку легенів, колоректального раку та простати.

3. Бореться із серцево-судинними захворюваннями

Морква надзвичайно корисна для пацієнтів, що мають проблеми з серцем і кров’яним тиском. Вона містить бета-каротин, альфа-каротин і лютеїн, які є антиоксидантами, що борються з холестерином, а також допомагають знизити ризик серцевого нападу.

Крім того, калій в моркві може розслабити напругу в кровоносних судинах і артеріях, що, своєю чергою, допомагає збільшити приплив крові, покращити кровообіг і зменшити навантаження на серцево-судинну систему.

Наступного разу, коли ви почнете переживати через щось і ваш кров’яний тиск почне підвищуватися, просто з’їжте моркву!

4. Покращує здоров’я порожнини рота

Морква дуже корисна для загального здоров’я порожнини рота. Коли їдять цей хрусткий овоч, він видаляє наліт і частинки їжі, тим самим допомагає підтримувати зуби та ясна в чистоті.

Крім того, морква стимулює вироблення слини, яка є лужною і врівноважує кислотність і бактерії в ротовій порожнині та, своєю чергою, запобігає карієсу, галітозу та іншим проблемам зі здоров’ям ротової порожнини. Морква також є хорошим джерелом вітаміну С, водорозчинного антиоксиданту, який допомагає підтримувати здорову сполучну тканину, зуби та ясна.

Отже, їжте моркву, щоб ваші зуби були здоровими та міцними на довгі роки.

5. Захищає печінку

Морква допомагає захистити вашу печінку від токсичного впливу хімічних речовин навколишнього середовища. Велика кількість вітаміну А в моркві відіграє ключову роль у вимиванні токсинів з організму. Крім того, вона зменшує відкладення жовчі та жиру в печінці. Також розчинна клітковина в моркві допомагає очистити печінку і товсту кишку, сприяючи виведенню відходів.

Регулярне вживання моркви допоможе запобігти запалення або інфекції печінки, які можуть призвести до захворювань печінки, таких як гепатит, цироз і холестаз.

6. Підтримує здоров’я шкіри

Оскільки морква багата вітаміном А та іншими антиоксидантами, вона також корисна для шкіри. Морква допомагає захистити шкіру від шкідливих ультрафіолетових променів сонця, а також допомагає відновити пошкоджені тканини шкіри.

Насправді вживання морквяного соку влітку діє як потужний природний сонцезахисний засіб. Морква також допомагає зберегти шкіру зволоженою і запобігає виникненню прищів, пігментації, плям і нерівномірного тону шкіри.

Крім того, морква зберігає шкіру здоровою, сяючою та живою. Ви навіть можете зробити просту та легку маску для обличчя з морквою, щоб отримати сяючу шкіру. Дві столові ложки тертої моркви змішайте з невеликою кількістю меду і нанесіть на обличчя і шию. Дайте їм висохнути, а потім змийте теплою водою.

7. Сприяє здоров’ю травлення

покращується травлення

Цей хрусткий коренеплід містить значну кількість харчових волокон, які допомагають підтримувати гарне травлення. Клітковина додає випорожнення, щоб допомогти їм безперешкодно проходити через травний тракт. Крім того, клітковина стимулює перистальтичний рух і секрецію шлункового соку.

Регулярне вживання моркви допоможе підтримувати регулярне випорожнення, запобігти запорам і кислотному рефлюксу, захистить товсту кишку і шлунок від різних захворювань.

8. Запобігає інсульту

запобігає інсульту

Згідно з дослідженнями, проведеними вченими з Гарвардського університету, люди, які їдять моркву щодня, на 68% рідше страждають від інсульту, ніж ті, хто їсть її рідше.

Насправді щоденне вживання моркви може знизити ризик інсульту на 68%. Це пов’язано з високим рівнем бета-каротину в моркві.

Щоб знизити ризик інсульту, почніть їсти моркву принаймні п’ять разів на тиждень.

9. Регулює рівень цукру в крові

регулює рівень цукру в крові

Морква може мати високий вміст цукру, але вона все ще є здоровим вибором для тих, хто страждає на цукровий діабет. Натуральний цукор в моркві легко засвоюється. Хоча морква має репутацію відносно високого глікемічного індексу, майте на увазі, що вона має дуже низький глікемічний індекс.

Крім того, каротиноїди, присутні в моркві, допомагають регулювати рівень цукру в крові. Каротиноїди зворотно впливають на резистентність до інсуліну і, таким чином, допомагають знизити рівень цукру в крові. Важливі органічні лужні елементи в моркві також допомагають збалансувати рівень цукру в крові.

Щоб вести здоровий спосіб життя, люди з цукровим діабетом можуть їсти пів склянки вареної моркви або одну чашку сирої моркви щодня. Найкраще для цього вживати її у вигляді соку або сиру.

10. Затримує наслідки старіння

затримує старіння

Якщо ви хочете виглядати молодше протягом багатьох років, почніть їсти моркву вже сьогодні. Морква відома як потужний овоч проти старіння, оскільки може ефективно сповільнювати старіння клітин. В основному це пов’язано з високим вмістом бета-каротину, який затримує пошкодження клітин в організмі через регулярний метаболізм.

Крім того, морква є багатим джерелом вітаміну С і сприяє виробленню колагену. Колаген є життєво важливим для підтримки еластичності шкіри, що допомагає запобігти появі зморшок, тонких ліній та інших ознак старіння. Щоб зберегти молодість, просто випивайте склянку морквяного соку щодня.

Численні лікувальні та оздоровчі переваги моркви, а також її чудовий смак, безсумнівно, спонукатимуть вас включити більше моркви у свій раціон. Морква, вживана в сирому вигляді, у вигляді соку або варена, завжди є хорошим вибором для вашого здоров’я!

Поділіться коментарем