Як позбутися “павутинних вен”

9311

Павукоподібні вени, також відомі як телеангіектазії або ангіоектазії, — це маленькі розширені кровоносні судини.

Уражені судини виглядають як тонкі червоні або сині лінії на поверхні шкіри або слизових оболонок і схожі на павутину або гілки дерев.

Ця проблема в основному стосується ніг, рук і обличчя, особливо навколо носа, щік і підборіддя.

Зубчасті вени виникають в результаті слабких або пошкоджених клапанів у венах.

Кілька факторів є відповідальними за такого роду пошкодження, включаючи погану циркуляцію крові, вік, спадковість, наявність тромбів в анамнезі, приймання протизаплідних таблеток, гормональні зміни в організмі, тривале стояння або сидіння, носіння занадто тісного одягу, скутість, ожиріння, запор і вплив шкідливих ультрафіолетових (УФ) сонячних променів.

Хоча зазвичай вони нешкідливі, вони іноді можуть викликати такі симптоми, як набряк, біль, пульсація, висип і свербіж навколо вен, а також неспокійні ноги.

Іноді вони можуть викликати ускладнення, такі як виразки шкіри, кровотеча, флебіт і тромбоз глибоких вен.

Оскільки судинні сітки — це більше косметична проблема, ніж проблема зі здоров’ям, люди шукають способи зменшити непривабливий вигляд цих вен.

Багато людей вибирають операцію, але за допомогою деяких простих змін способу життя та натуральних засобів ви можете легко зменшити появу зірочок, покращити симптоми, підтримати хорошу циркуляцію та запобігти рецидиву захворювання.

Примітка: зверніться до лікаря, якщо вени теплі на дотик, дуже ніжні та болючі.

Ось 10 найкращих способів позбутися судинних зірочок.

1. Імбир

Імбир сприяє поліпшенню кровообігу, що робить його ефективним засобом для лікування вен.

Імбир також допомагає розщеплювати фібрин, білок крові, який накопичується в місцях пошкодження вен. Дослідження 2001 року, опубліковане в Індійському журналі медичних наук, підтверджує фібринолітичні властивості імбиру.

  1. Наріжте тонкими шматочками 2 см свіжого кореня імбиру.
  2. Додайте шматочки імбиру приблизно у 2 склянки окропу.
  3. Тушкуємо на слабкому вогні 10 хвилин.
  4. Потім треба його процідити, додати мед і пити, поки чай ще теплий.
  5. Пийте імбирний чай 2 або 3 рази на день.

Примітка: якщо ви приймаєте ліки проти артеріального тиску або розріджувачі крові, перед вживанням імбиру проконсультуйтеся з лікарем.

2. Яблучний оцет

Яблучний оцет є ще одним природним засобом лікування вен. Він покращує кровообіг, що значною мірою допомагає зменшити набряк і біль.

  • Змочіть шматок тканини сирим, нефільтрованим яблучним оцтом. Покладіть тканину на уражену ділянку на 15-20 хвилин. Робіть це 2-3 рази на день протягом кількох днів.
  • Також додайте 2 чайні ложки сирого нефільтрованого яблучного оцту в склянку води та добре перемішайте. Ви також можете додати трохи сирого меду для смаку. Пийте напій двічі на день.

3. Кінський каштан

Трава кінського каштана сприяє зміцненню вен і, таким чином, дуже ефективно зменшує дискомфорт, пов’язаний із венозними сітками та іншими венозними проблемами. Має протизапальні та протинабрякові властивості.

У дослідженні 2006 року, опублікованому в Advances in Therapies, зазначено, що екстракт кінського каштана є справжньою альтернативою для лікування пацієнтів з легкою та помірною венозною недостатністю.

  • Наносьте гель з насіння кінського каштана (продається на ринку) зовнішньо на уражену ділянку двічі на день.
  • Як варіант, змішайте 1 столову ложку настоянки кінського каштана з 10 столовими ложками дистильованого гамамелісу. Наносьте її на уражену ділянку двічі на день.
  • Ви також можете приймати добавки з кінського каштана. Для правильного дозування проконсультуйтеся з лікарем.

Примітка: Вагітним і годуючим жінкам не можна їсти кінський каштан. Крім того, уникайте використання цієї рослини, якщо у вас є захворювання нирок або печінки, або якщо ви приймаєте препарати, що розріджують кров.

4. Масаж

Регулярний масаж ураженої ділянки – ще один легкий і простий спосіб поліпшити кровообіг, який може допомогти позбутися зірочок. Це також допомагає зменшити біль і запалення.

Для масажу рекомендується використовувати оливкову або кокосову олію екстра-вірджин через їх антиоксидантні та протизапальні властивості. Крім того, ці олії швидко проникають глибоко в шкіру.

  1. Злегка підігрійте обрану олію в мікрохвильовій печі.
  2. Використовуйте її для масажу уражених вен впевненими, але м’якими рухами.
  3. Масажуйте по 10 хвилин 3 або 4 рази на день.

5. Вправи

Погана циркуляція крові є однією з головних причин утворення вен, особливо на ногах. Вправи покращують кровообіг по всьому тілу, зміцнюють ваше тіло та покращують міцність вен.

Помірні щоденні фізичні вправи також допомагають боротися з ожирінням і зменшують ризик інших проблем венозної недостатності.

  • Ходіть 30 хвилин і більше, принаймні 5 разів на тиждень. Крім того, вставайте і ходіть кожні 2-3 години по 10 хвилин.
  • Щоб зміцнити литкові м’язи, підніміться навшпиньки, а потім повільно опустіться назад. Робіть вправу протягом 10–15 хвилин кілька разів на день.
  • Включіть у свій щоденний розпорядок заняття, що покращують кровообіг, такі як біг підтюпцем, плавання та підйом по сходах.

6. Висота

Якщо у вас на руках і ногах з’явилися вени, підняття — хороший варіант, щоб зменшити тиск у венах. Підняття навіть покращує кровообіг ураженої ділянки.

  • Якщо ви не спите на спині, підкладіть під ноги подушку, якщо на ногах з’явилися вени. Крім того, тримайте ноги піднятими протягом 15 хвилин за раз кілька разів на день.
  • При ураженні вен на руках підніміть руки, поклавши їх на кілька складених подушок на 15 хвилин 4 або 5 разів на день.
  • Щоб зменшити неприємні відчуття, що виникають на обличчі, спіть на спині з трохи піднятою головою за допомогою м’яких подушок. Голова повинна бути принаймні на пару дюймів вище тіла.

7. Компресійні панчохи

компресійні панчохи

Компресійні панчохи довжиною до коліна, стегна або талії, дуже допомагають зменшити дискомфорт, пов’язаний з цим розладом вен.

Однак компресійні панчохи ефективні тільки при зірочках на ногах.

Ці панчохи, якщо їх носити під час повсякденної діяльності, забезпечують додаткову підтримку та полегшують такі симптоми, як набряк і біль. Вони також сприяють поліпшенню кровообігу.

Перш ніж купувати компресійні панчохи, проконсультуйтеся з лікарем щодо типу панчіх і того, як довго їх потрібно носити, щоб зменшити появу зірочок.

8. Гамамеліс

гамамеліс

Гамамеліс — ще одна дуже ефективна трава, яка допомагає зменшити симптоми судинних зірочок. Дубильні речовини та фітонциди в ньому сприяють зміцненню кровоносних судин, що, своєю чергою, зменшує появу опуклих вен.

Це допомагає підтягнути роздуті вени та відновити їх нормальну структуру.

Крім того, це допомагає зменшити біль і набряк.

  • Нанесіть трохи екстракту гамамелісу на уражену ділянку і залиште висихати самостійно. Змивати його не потрібно. Робіть це один-два рази на день, поки не помітите поліпшення.
  • Інший варіант — замочити ½ склянки листя гамамелісу в 1 склянці гарячої води протягом 10 хвилин. Зніміть листя і дайте воді охолонути. Цю воду нанесіть на уражені вени за допомогою ватного диска. Залиште на 15 хвилин, двічі на день.

9. Арніка

Арніка, дуже популярна трава, що використовується в гомеопатичній медицині, дуже корисна для полегшення болю і дискомфорту при варикозному розширенні вен. Ця трава містить кілька сполук, які допомагають зменшити запалення, біль і набряк.

Він навіть звужує вени завдяки своїй протизапальній властивості та допомагає зменшити опуклість.

  • Нанесіть на уражену ділянку гель або крем на основі арніки 2 або 3 рази на день.
  • Також можна приймати арніку у формі таблеток, але тільки після консультації з лікарем.

10. Каєнський перець

Каєнський перець також допомагає в лікуванні венозних судин та інших проблем, пов’язаних із поганим кровообігом.

Капсаїцин, що міститься в каєнському перці, сприяє циркуляції крові й полегшує біль при перевантажених, набряклих венах.

  • Додайте 1 чайну ложку порошку каєнського перцю в чашку гарячої води та добре перемішайте. Пийте його двічі на день, поки не будете задоволені результатом.
  • Включіть каєнський перець у кулінарію або приймайте добавки після консультації з лікарем.
  • Щоб зменшити біль і набряк, нанесіть капсаїциновий крем або гель на уражену ділянку за потреби.

Примітка: вживання каєнського перцю не рекомендується вагітним або годуючим жінкам.

Додаткові поради

  • Уникайте схрещування ніг під час сидіння.
  • Уникайте довгого сидіння або стояння в одній позі.
  • Якщо ви страждаєте ожирінням, постарайтеся скинути зайві кілограми та підтримувати здорову вагу тіла.
  • Носіть зручне взуття та уникайте довгого носіння високих підборів.
  • Не носіть пояси, тісні колготки, підв’язки або будь-який інший обтислий одяг.
  • Виходячи на вулицю, використовуйте сонцезахисний крем, щоб захистити шкіру від сонця. Вплив ультрафіолетових променів сонця є потенційним фактором ризику розвитку судинних зірочок.
  • Припиніть палити й обмежте вживання алкоголю. У людей, які курять і п’ють в надлишку, більша ймовірність розвитку судинних зірочок.
  • Уважно стежте за споживанням солі та намагайтеся дотримуватися дієти з низьким вмістом солі.
  • Включіть у свій раціон продукти з високим вмістом клітковини, щоб зменшити ризик запорів, які можуть посилити варикозне розширення вен.
  • Включення більшої кількості антиоксидантів у свій раціон допоможе зберегти міцні та здорові вени.
  • Підтримуйте свій організм зволоженим, щодня вживаючи достатню кількість води, фруктових соків і зеленого чаю.
Поділіться коментарем