10 ознак того, що у вас гормональний дисбаланс

18209

Хімічні посланці вашого тіла, гормони, подорожують до кожного органу через вашу кров і регулюють життєво важливі процеси, такі як обмін речовин і розмноження.

Гормони, які найчастіше коливаються у вашому організмі, це естроген, прогестерон і тестостерон (статеві гормони), щитоподібна залоза (гормон метаболізму), адреналін (гормон енергії), кортизол (гормон стресу) і мелатонін (гормон сну).

Жінки відчувають більші гормональні зміни, ніж чоловіки. У той час як і хлопчики, і дівчатка переживають період статевого дозрівання, жінки протягом життя переживають кілька додаткових визначальних етапів – менструацію, вагітність, післяпологовий період, пременопаузу і, нарешті, менопаузу.

Все це сильно змінює організм жінки та викликає коливання її гормонів. Життєво важливі для ключових процесів в організмі, гормональні коливання суттєво впливають на її загальний психічний та фізичний добробут.

Кожного разу, коли ми чуємо фразу «гормональний дисбаланс», наша уява миттєво створює образ схвильованої, гіперактивної жінки. Це сумно, оскільки відображає негативність і нечутливість, пов’язані з цим станом.

Хоча при виникненні гормонального дисбалансу слід звернутися до лікаря, перший крок до лікування починається з виявлення проблеми.

Ось 10 ознак того, що у вас може бути гормональний дисбаланс.

1. Збільшення або втрата ваги

Якщо ви помічаєте коливання ваги, це може бути пов’язано з гормональними змінами в організмі.

Щитоподібна залоза виділяє гормони, які регулюють обмін речовин і, як наслідок, збільшення або втрату ваги. Якщо озноб, втома, сухість шкіри та запор є супутніми симптомами, можливо, ваша щитоподібна залоза виробляє менше гормонів, ніж потрібно для контролю ваги.

Крім того, коли ваші гормони виходять з балансу, ви сильно напружуєтесь. Це змушує ваше тіло викидати адреналін для виробництва енергії та кортизол для підтримки цієї енергії.

2. Постійна втома і слабкість

Втома є поширеним симптомом гормонального дисбалансу, особливо у жінок у менопаузі та постменопаузі. Кортизол, гормон, який виробляється в надниркових залозах під час стресу, часто є причиною втоми.

Рівень кортизолу безпосередньо впливає на секрецію серотоніну – гормону, який робить нас щасливими. Отже, якщо ви відчуваєте депресію та пригніченість, а також відчуваєте втому, це вірна ознака гормонального дисбалансу.

Крім того, втома може бути наслідком нестачі гормону щитоподібної залози, який контролює обмін речовин в організмі.

3. Припливи та нічна пітливість

Якщо ви раптом відчули нізвідки тепло, що поширюється по всьому тілу, що супроводжується пітливістю, серцебиттям і поколюванням, можливо, ви відчуваєте «припливи».

Якщо ви знічев’я сильно потієте вночі, це може бути випадком нічного потовиділення.

Гіпоталамус — це частина мозку, яка відповідає за контроль кількох функцій організму, включаючи температуру тіла.

Гормональний дисбаланс порушує рівень естрогену – основного жіночого статевого гормону – і зменшує його вироблення.

Знижений рівень естрогену посилає гіпоталамусу незрозумілі сигнали, змушуючи його підозрювати перегрів організму. Це змушує гіпоталамус активувати свій механізм подолання, щоб охолодити тіло через надмірне потовиділення.

Відповідно до дослідження 2012 року, опублікованого в Journal of Women’s Health, припливи та нічна пітливість вражають 75% жінок у пременопаузі та є найпоширенішими симптомами переходу до менопаузи.

4. Безсоння та проблеми зі сном

Безсоння є поширеним симптомом менопаузи у жінок. Не один, а кілька гормонів викликають безсоння, коли вони виходять з балансу.

Роль прогестерону – жіночого статевого гормону – нещодавно виявилася в гормонально пов’язаному безсонні. Дослідження 2005 року, опубліковане в Journal of Clinical Sleep Medicine, стверджує, що прогестерон має сонливий ефект на організм, який викликає сон. Коли рівень прогестерону падає, ми відчуваємо бадьорість і пробудження.

Крім того, естроген сприяє швидкому сну – глибокому сну, який характеризується випадковими рухами очей, розслабленими м’язами та яскравими сновидіннями. Це також збільшує кількість годин сну та зменшує кількість різких пробуджень після сну.

Крім того, естроген допомагає регулювати температуру тіла. Таким чином, низький рівень естрогену викликає поганий сон і посилює нічне потовиділення, що заважає сну.

Постійно високий рівень кортизолу через гормональний стрес також порушує швидкий сон.

5. Випадіння волосся

Попри те, що випадіння волосся більш поширене серед чоловіків, воно також є поширеним симптомом пременопаузи, вагітності та поствагітності у жінок.

За даними Американської асоціації проти випадіння волосся, тестостерон (чоловічий гормон, присутній у жінок у незначних кількостях) перетворюється на його похідний гормон дигідротестостерон (ДГТ) шляхом взаємодії з ферментом, який міститься у волосяних фолікулах.

ДГТ шкодить і вбиває волосяні фолікули, що призводить до втрати волосся. Гормональний дисбаланс прискорює вироблення тестостерону, спричиняючи більше перетворення ДГТ і більшу втрату волосся.

Дослідження 2007 року, опубліковане в Міжнародному журналі дерматології, зазначає, що коли волосяні фолікули обробляли тестостероном у концентрації 5 мкг/мл, вони сповільнювали ріст і подовження.

6. Перепади настрою та депресія

Дослідження 2011 року, опубліковане в Psychological Medicine, зазначає, що ризик великої депресії вищий у жінок під час і відразу після менопаузи, ніж у період пременопаузи.

Серотонін і ендорфін — це гормони, які «виробляють» щастя. У той час як ендорфіни виробляються гіпофізом, серотонін секретується щитоподібною залозою.

При високих рівнях ці гормони пригнічують відчуття болю, а при низьких рівнях вони пригнічують почуття щастя та позитиву.

Перепади настрою виникають, коли ці гормони виходять з ладу. Гормональний дисбаланс може призвести до того, що ваші залози за одну хвилину запустяться, викликаючи напади екстазу.

Подібним чином ваші залози можуть сповільнитися наступної хвилини, перешкоджаючи виробленню цих гормонів щастя та викликаючи відчуття нещастя.

7. Розлад травлення та шлунково-кишковий дискомфорт

проблеми з травленням

Одним із найбільш забутих симптомів гормонального дисбалансу є нетравлення. Гормони відіграють ключову роль практично в кожній функції вашого тіла, включаючи травлення.

Гастрин, секретин і холецистокінін — це три гормони, які містяться в шлунково-кишковому тракті та сприяють травленню, допомагаючи розщеплювати їжу для швидкого всмоктування в кров.

Дисбаланс цих травних гормонів призводить до поганого розщеплення їжі, викликаючи розлад травлення, що характеризується здуттям живота, спазмами в животі, відчуттям печіння в шлунку, відрижкою та нудотою.

Крім того, дослідження 2012 року, опубліковане в Gender Medicine, зазначає, що шлунково-кишкові неприємні відчуття, такі як біль у животі, біль у кишківнику та здуття живота, що виникають під час менструації та ранньої менопаузи, головним чином викликані зниженням виробництва естрогену та прогестерону.

8. Втрата лібідо

втрата лібідо

Вироблення гормонів особливо розбалансується у жінок після пологів, перед і після менопаузи.

Відповідно до дослідження 2001 року, опублікованого в Trends in Endocrinology and Metabolism, тестостерон виробляється яєчниками жінки та безпосередньо визначає статевий потяг.

Оскільки з віком працездатність яєчників знижується, зменшується і вироблення тестостерону. Це викликає зниження лібідо.

Цей же гормон регулює статевий потяг у чоловіків. Дослідження 2006 року, опубліковане в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, виявило позитивну кореляцію між зниженням тестостерону та рівнем лібідо у чоловіків.

Згідно з дослідженням 2003 року, опублікованому в Journal of Sexual Medicine, зниження рівня тестостерону також може спричинити еректильну дисфункцію.

Естроген — ще один статевий гормон, який виділяється яєчниками, і пов’язане з віком зниження вироблення естрогену спричиняє поганий приплив крові до клітора, піхви та вульви. Це викликає сухість піхви, а також пригнічує реакцію статевих нервів і збудження.

9. Раптова тяга до їжі

тяга до їжі

Коли ми зазнаємо гормонального дисбалансу, наша надниркова залоза може подвійно впливати на нашу тягу до їжі. З одного боку, це може підвищити рівень кортизолу внаслідок хронічного гормонального стресу, а з іншого боку, воно з часом відчуває виснаження, що призводить до недостатнього виробництва кортизолу.

Обидві ці ситуації впливають на рівень цукру в крові, що, своєю чергою, впливає на наше відчуття голоду. Високий рівень кортизолу викликає підвищений рівень цукру в крові, що призводить до нападів голоду.

Так само низький рівень кортизолу призводить до небезпечно низького рівня цукру в крові. Оскільки цукор перетворюється в енергію в м’язах, низький рівень цукру викликає втому, посилаючи тілу сигнал «голод».

Інша форма гормонального дисбалансу виникає, коли щитоподібна залоза виробляє менше тиреоїдних гормонів, ніж потрібно. Це також сприяє зниженню рівня цукру в крові та викликає тягу до цукру.

Тяга є поширеним симптомом у дівчаток перед менструацією, коли їхній організм зазнає багато гормональних змін.

10. Сухість очей

сухі очі

Синдром сухого ока виникає, коли ваші очі не виробляють достатньо сліз для належного зволоження або коли замінники слізної плівки (масло, вода та білок) не збалансовані.

Це неприємно і часто боляче, і може бути наслідком гормонального дисбалансу в організмі. Гормони допомагають регулювати функцію очей і безпосередньо впливають на здоров’я очей.

Тестостерон (андроген) допомагає функціям мейбомієвих і слізних залоз, розташованих на рогівці. Ці залози підтримують здоровий баланс слізної плівки та регулюють їх виробництво.

Коли у вас гормональний дисбаланс, що спричиняє уповільнення вироблення тестостерону в організмі, це викликає бездіяльність цих залоз. Це призводить до сухості очей.

Дослідження 2013 року, опубліковане в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, зазначає, що хронічний дефіцит тестостерону є основним фактором синдрому сухого ока.

Поділіться коментарем