Заклейте камеру телефону: поради експерта з IT-безпеки Іґоря Ашманова

8018

Визнаний експерт у галузі IT-технологій Іґорь Станіславовіч Ашманов дав поради, як позбутися незримого стеження та убезпечити своїх дітей. Ми, своєю чергою, хочемо поділитися цією інформацією з вами. Убезпечте себе та своїх рідних!

1. За нами стежать

За словами Ашманова, вся техніка з камерами (ноутбуки, телефони, планшети) постійно стежить за нами, а також знімає відео та робить фото. Мабуть, не випадково Марк Цукерберг, засновник мережі Facebook, вже 7 років заклеює камеру на своєму ноутбуці скотчем!

Ваш телефон завжди вас «слухає», завжди визначає ваше місце розташування і постійно дивиться в камеру на вас навіть коли, здавалося б, не активний.

При цьому смартфон розуміє, якщо на екрані темно (наприклад, коли знімок зроблено у кишені). Усі кадри з особами, людьми та ситуаціями апарати відправляють деякі «центральні сервери».

До даних апаратів з ОС Андроїд мають доступ як виробники телефону, а й АНБ, якому власник ОС зобов’язаний віддавати дані згідно із законом.

А ось хто ще набуває цієї інформації, ми можемо тільки припускати!

2. Вимкнення телефону не допоможе

Ашманов каже, що це марно, оскільки смартфон може програвати анімацію вимкнення та гасити екран, але залишатися при цьому активним. Краще намагайтеся не робити нічого, що могло б вас скомпрометувати!

Навіть якщо ви вважаєте, що телефон вимкнено, далеко не факт, що це так.

Порада експерта: повне вимкнення може гарантувати лише знімання батареї з апарата. Ось чому практично всі сучасні телефони мають незнімні джерела живлення. Але можливість позбутися стеження все ж таки є: якщо купити «бабушкофон» (типу Нокіі-6610) і ніколи не користуватися смартфонами!

3. Шифрування не працює

Ашманов зовсім не впевнений, що месенджери (наприклад, Телеграм, Вайбер та Вотсап), які шифрують інформацію, набагато безпечніші за смс та електронну пошту.

Простий приклад: знаєте, що публічна пошта (наприклад, Гугла) читає вміст ваших листів? Вона пропонує вам рекламу того, про що йшлося в листах. А Google за законом зобов’язаний віддавати дані розвідці.

Усі комунікаційні послуги влаштовані за тим самим принципом. Втішає тільки те, що ваше листування читають не живі люди, а ШІ (штучний інтелект).

Порада від експерта: врахуйте, що Windows-10 має вбудований клавіатурний шпигун, який відправляє в Майкрософт всі ваші натискання клавіш. Висновки робіть самі!

4. Зберігайте приватність

Багато людей час від часу викладають у соціальних мережах фотографії дітей, а також відзначають своє місцеперебування. За словами Ашманова, краще цього не робити.

Якщо в Мережі можна подивитися, як виглядають наші діти і де вони бувають, це означає, потім їх можна буде впізнати на вулиці, парку, пісочниці.

Порада від експерта: частіше перевіряйте, чим займається в Мережі ваша дитина, в яких групах і з ким спілкується, в які ігри грає. Раптом це може врятувати її життя!

5. Не варто надто напружуватися

Насправді прослуховування та стеження небезпечні виключно для тих людей, які мають справу з якимись секретами та таємницями. Напоготові варто бути чиновникам, представникам спецслужб, великим бізнесменам і, звичайно ж, злочинцям.

Не варто надто напружуватись: навряд чи хтось стежить за особистими перипетіями вашого життя!

«Центральні сервери» просто збирають масиви даних, не виділяючи їх як особистість. Як мінімум, до тих пір, поки ви не зробите нічого поганого.

Порада експерта: намагайтеся не використовувати телефон у специфічних ситуаціях (під час ділових переговорів, у спальні, сауні тощо).

Дослухайтеся цих простих рекомендацій від фахівця з IT-безпеки. Заклейте камеру телефону, ніколи не вказуйте своє місцеперебування та не викладайте у Мережу фото своїх дітей.

Навіть якщо за вами зараз не стежать, навіщо ризикувати?

Поділіться коментарем