Кардіохірург Дуайт Ланделл: справжня причина серцевих захворювань — НЕ холестерин

10243

Лікар Дуайт Ланделл розповідає, що реальна причина хвороб — зовсім не холестерин і жирна їжа, як тривалий час вважала більшість його колег.

Дослідження показали, що серцево-судинні захворювання виникають через хронічне запалення стінок артерій. Якщо цього запалення немає, то холестерин не накопичуватиметься в судинах, а зможе вільно циркулювати в них.

Ми, лікарі, які мають суттєву підготовку, знання й авторитет, дуже часто відрізняємося надто завищеною самооцінкою, яка заважає нам визнати, що ми не маємо рації.

У цьому вся справа. Я відкрито визнаю, що я не правий. Як кардіохірург із 25-річним досвідом, який провів понад 5 тисяч відкритих операцій на серці, сьогодні я постараюся виправити помилку, пов’язану з одним медичним та науковим фактом.

Протягом багатьох років я проходив підготовку разом з іншими визначними лікарями, які сьогодні «роблять медицину». Публікуючи статті в науковій літературі, постійно відвідуючи освітні семінари, ми без кінця наполягали на тому, що хвороби серця є лише результатом підвищеного рівня холестерину в крові.

Єдиною прийнятною терапією було припис ліків зниження рівня холестерину і дієти, яка суворо обмежує споживання жирів. Останнє, звичайно, запевняли ми, мало знизити рівень холестерину і запобігти хворобам серця. Відхилення від цих рекомендацій вважалися брехнею або результатом лікарської недбалості.

Все це не працює!

Всі ці рекомендації більше не є науково та морально виправданими. Кілька років тому було відкриття: реальною причиною серцево-судинних захворювань є запалення в стінці артерії. Поступово це відкриття призводить до зміни концепції боротьби із хворобами серця та іншими хронічними захворюваннями.

Дієтологічні рекомендації, що застосовуються споконвіку, сприяли поширенню епідемії ожиріння і діабету, наслідки якої затьмарюють будь-яку чуму з точки зору смертності, людських страждань і важких економічних наслідків.

Незважаючи на те, що 25% населення США приймає дорогі статинові препарати, незважаючи на те, що ми скоротили вміст жиру у своєму раціоні, відсоток американців, які помруть цього року від серцево-судинних захворювань, вищий, ніж будь-коли раніше.

Статистика Американської асоціації серця показує, що 75 мільйонів американців нині страждають на серцево-судинні захворювання, 20 мільйонів хворі на діабет і 57 мільйонів мають переддіабет. Ці захворювання з кожним роком «молодшають».

Простіше кажучи, якщо в організмі немає запалення, холестерин жодним чином не може накопичуватися в стінці кровоносної судини і призвести тим самим до серцевих захворювань та інсультів. Якщо немає запалення, холестерин вільно переміщається в організмі, як це задумано природою. Саме запалення викликає відкладення холестерину.

У запаленні немає нічого незвичайного — це просто природний захист організму від зовнішніх «ворогів», таких як бактерії, токсини або віруси. Цикл запалення ідеально захищає ваш організм від цих бактеріальних та вірусних загарбників.

Однак якщо ми хронічно піддаємо свій організм впливу токсинів або їмо продукти, до обробки яких він не пристосований, виникає стан, званий хронічним запаленням. Хронічне запалення настільки ж шкідливе, наскільки цілюще гостре запалення.

Яка розумна людина стане постійно свідомо вживати продукти харчування чи інші речовини, які травмують організм? Можливо, курці, але принаймні вони зробили цей вибір свідомо.

Інші з нас просто дотримувалися рекомендованої та широко пропагованої дієти з низьким вмістом жирів та високим вмістом поліненасичених жирів та вуглеводів, не підозрюючи, що цим ми багаторазово травмували свої кровоносні судини. Ці травми, що повторюються, провокують хронічне запалення, яке, своєю чергою, призводить до серцевих захворювань, інсульту, діабету й ожиріння.

Дозвольте мені повторитися: травми та запалення наших кровоносних судин викликані дієтою з низьким вмістом жиру, яка рекомендується протягом багатьох років традиційною медициною.

Які основні причини хронічного запалення? Простіше кажучи, це надлишок споживання продуктів з високим вмістом простих перероблених вуглеводів (цукор, борошно та всі вироби з них), а також надмірне споживання рослинних олій омега-6, таких як соєва, кукурудзяна та соняшникова, які містяться в багатьох перероблених продуктах.

Знайдіть хвилинку і подивіться, що станеться, якщо деякий час терти жорсткою щіткою м’яку шкіру, поки вона не стане зовсім червоною, аж до синців. Уявіть, що ви робите це кілька разів на день кожен день протягом п’яти років.

Якби ви могли витерпіти цей біль, виникла б кровотеча, набряк ураженої зони, і з кожним разом травма посилювалася б. Це хороший спосіб візуалізувати запальний процес, який, можливо, відбувається у вашому організмі прямо зараз.

Незалежно від того, де протікає запальний процес, зовні чи всередині, він протікає однаково. Я бачив зсередини тисячі та тисячі артерій. Хвора артерія виглядає так, ніби хтось узяв щітку і постійно тер по стінках.

Кілька разів на день, щодня ми їмо продукти, що викликають невеликі травми, які потім перетворюються на більш серйозні, внаслідок чого організм змушений постійно і закономірно реагувати запаленням.

Коли ми насолоджуємось вишуканим смаком солодкої булочки, наш організм реагує тривогою, ніби прибув іноземний загарбник і оголосив війну. Продукти з надлишковим вмістом цукру та простих вуглеводів, а також продукти, оброблені з метою тривалого зберігання жирами омега-6, були основою американської дієти протягом шести десятиліть. Ці продукти повільно всіх отруювали.

Яким чином солодка булочка може викликати запалення, яке перетворює нас на хворих?

Уявіть, що на клавіатурі розлився сироп, і ви побачите, що відбувається всередині клітини. Коли ми споживаємо прості вуглеводи, такі як цукор, рівень цукру у крові швидко підвищується.

У відповідь підшлункова залоза виділяє інсулін, основною метою якого є перенесення цукру в кожну клітину, де він запасається для вироблення енергії. Якщо клітина заповнена і не потребує глюкози, вона не бере участі в процесі, щоб уникнути накопичення зайвого цукру.

Коли ваші повні клітини відхиляють зайву глюкозу, рівень цукру в крові піднімається, виробляється все більше інсуліну, і глюкоза перетворюється на накопичення жиру.

Який стосунок усе це має до запалення? Рівень цукру у крові має вкрай вузький діапазон. Додаткові молекули цукру прикріплюються до різних білків, які у свою чергу ушкоджують стінки кровоносної судини. Це пошкодження, що повторюється, обертається запаленням. Коли ви підвищуєте свій рівень цукру в крові кілька разів на день, кожен день виникає такий же ефект, як від тертя наждачним папером по стінках крихких кровоносних судин.

Хоча ви не можете цього побачити, запевняю вас, це так. За 25 років я бачив це більш ніж у 5 тисяч пацієнтів, яких оперував, і для них характерне одне й те саме — запалення в артеріях.

Повернімося до солодкої булочки. Ці невинні на вигляд ласощі містять не тільки цукор: булочка випікається з використанням одного з численних масел омега-6, таких як соєве. Чіпси та картоплю фрі замочують у соєвій олії; оброблені продукти виготовляються з використанням омега-6 збільшення терміну зберігання.

Незважаючи на те, що омега-6 мають важливе значення для організму — вони є частиною кожної клітинної мембрани, що контролює все, що входить і виходить з клітини, — вони повинні бути в правильному балансі з омега-3.

Якщо баланс зміщується у бік омега-6, клітинна мембрана виробляє хімічні речовини, які називають цитокінами, які безпосередньо викликають запалення.

Існуючий сьогодні раціон харчування відрізняється крайнім дисбалансом цих двох жирів. Дисбаланс коливається в діапазоні від 15:1 до 30:1 та більше на користь омега-6. Це створює умови виникнення величезної кількості цитокінів, викликають запалення. Оптимальним і здоровим у сучасному харчовому середовищі є співвідношення 3:1.

Що ще гірше, надмірна вага, яку ви маєте, поїдаючи ці продукти, створює перевантажені жирові клітини. Вони виділяють велику кількість протизапальних хімічних речовин, які посилюють шкоду, заподіяну високим рівнем цукру в крові.

Процес, що розпочався із солодкої булочки, згодом перетворюється на порочне коло, яке провокує хвороби серця, високий кров’яний тиск, діабет і, нарешті, хворобу Альцгеймера, а запальний процес зберігається.

Щобільше ми споживаємо готових та оброблених харчових продуктів, то більше, щодня, потроху, провокуємо запалення. Організм людини не може переробити продукти, насичені цукром і приготовані в олії, багатій на омега-6, — він не був для цього пристосований.

Існує лише один спосіб усунення запалення, і це перехід до споживання продуктів у їхньому натуральному вигляді. Щоб збільшити м’язову масу, їжте більше білка. Вибирайте складні вуглеводи, такі як яскраві фрукти та овочі. Скоротіть або взагалі виключіть з раціону жири омега-6, що викликають запалення, такі як кукурудзяна та соєва олії та оброблені харчові продукти, приготовані з їх використанням.

Одна столова ложка кукурудзяної олії містить 7280 міліграм омега-6; соя містить 6940 міліграм омега-6. Натомість використовуйте оливкову олію або вершкове масло, приготоване з молока корови, вигодованої рослинною їжею.

Тваринні жири містять менше 20% омега-6, і набагато менш ймовірно, що вони можуть викликати запалення, ніж нібито здорові олії з маркуванням поліненасичених. Забудьте «науку», яку вбивали вам на думку протягом десятиліть. Наука, яка стверджує, що насичені жири самі собою викликають хвороби серця, не є наукою взагалі.

Наука, яка говорить про те, що насичені жири підвищують рівень холестерину в крові, також дуже слабка. Оскільки тепер ми достеменно знаємо, що холестерин не є причиною серцево-судинних захворювань. Занепокоєння щодо насичених жирів є ще абсурднішим.

Теорія холестерину призвела до рекомендацій про споживання знежиреної їжі, їжі з низьким вмістом жиру, що, своєю чергою, призвело до створення тих продуктів, які нині викликають епідемію запалення.

Передова медицина припустилася жахливої помилки, коли радила людям відмовитися від насичених жирів на користь продуктів з високим вмістом жирів омега-6. Тепер ми зіткнулися з епідемією артеріального запалення, що веде до серцевих захворювань та породження інших тихих убивць.

Тому краще вибирати цілісні продукти, які використовували наші бабусі , а не ті, які наші мами купували в продуктових магазинах, повних фабричної їжі. Виключаючи «запальні» продукти і додаючи до раціону необхідні поживні речовини зі свіжих необроблених продуктів харчування, ви починаєте боротися зі шкодою, яку протягом багатьох років завдавала вашим артеріям і всьому організму типова сучасна дієта.

***

Доктор Дуайт Ланделл — в минулому керівник персоналу та завідувач відділення хірургії в Banner Heart Hospital, Меса, штат Арізона. У тому самому місті була його приватна клініка Cardiac Care Center. Нещодавно доктор Ланделл залишив хірургію, щоб зосередитись на лікуванні серцево-судинних захворювань за допомогою дієтотерапії.

Він є засновником організації Healthy Humans Foundation, яка сприяє оздоровленню населення. Акцент робиться на наданні допомоги великим корпораціям у зміцненні здоров’я персоналу. Він також є автором книг «Ліки від хвороб серця» та «Великий обман холестерину».

Поділіться коментарем