“Вічна закваска” для чудового хліба замість дріжджів. Нічого складного!

606

Обов’язково спробуйте спекти хліб з використанням закваски.

Однією з обговорюваних тем останнім часом стала тема приготування хліба. Я показувала, як я печу хліб, і робила розрахунки собівартості. Читала численні коментарі, в яких багато хто хвалив хліб на заквасці. Я знала, що можна робити хліб на заквасці, але сама ніколи не пробувала.

Вирішила спробувати спекти такий хліб і спершу приготувати закваску. Сьогодні я розповім вам, як приготувати і як зберігати її. Скажу одразу, складного в цьому нічого немає. Головне стежити та вчасно «підгодовувати» її.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

У чисту банку об’ємом 0,7-1 л, висипаємо 100 г борошна (у мене пшенична вищого ґатунку) і додаємо 130 мл води. Добре перемішуємо до стану рідкої сметани. Накриваємо вологим рушником і прибираємо у тепле місце на добу. Протягом цього часу необхідно 2-3 рази перемішати закваску.

Наступної доби повторюємо ті самі дії. Тільки зменшуємо кількість води до 100 мл.

На третьому підживленні вже видніються перші бульбашки, а це означає, що закваска починає набирати сили. Третє підживлення робимо все за тією ж схемою.

І ось на 4 добу наша закваска готова. Вона вже набрала сили, добре піднялася і в моєму випадку навіть трохи «втекла» з банки.

Частину закваски відразу використовуватимемо для приготування тіста на хліб, а іншу частину залишаємо в банці, закриваємо плівкою та робимо в ній невеликі дірочки, щоб надходило повітря. Забираємо закваску в холодильник до наступного використання. Коли закваска знову буде потрібна, то просто дістаємо її з холодильника, підгодовуємо і ставимо в тепле місце, а вже через 4-5 годин ми можемо використовувати її в рецепті.

Дуже задоволена результатом. За часом виходить, звичайно, довше, але смак хліба чудовий. М’який, пористий і, звичайно, без запаху дріжджів. Обов’язково спробуйте випекти хліб із використанням закваски. Готуйте разом із нами!

Поділіться коментарем