В Ізраїлі виявлено позаземний мінерал, твердіший за алмази

196

Нове відкриття в горах на півночі Ізраїлю викликало значне хвилювання серед геологів усього світу. Працюючи в долині Зевулун, неподалік від гори Кармель, ізраїльська гірничодобувна компанія “Шефа Ямім” знайшла новий мінерал, який раніше ніколи не зустрічався на землі.

set-of-blue-sapphires-picture-id501533295-640x344.jpg

Міжнародна мінералогічна асоціація регулярно затверджує нові мінерали для свого офіційного списку, і щороку до реєстру додається до 100 нових речовин.

Однак це останнє відкриття було сприйнято як значна подія, оскільки раніше вважалося, що цей тип мінералу зустрічався лише на позаземному матеріалі.

Mount CarmelГора Кармель

Новий мінерал зовні нагадує аллендеїт — мінерал, який раніше був виявлений на метеориті Альєнде, що впав на Землю в лютому 1969 року. Однак це перший випадок, коли така речовина була виявлена в природному стані в гірських породах на самій Землі.

Генеральний директор компанії “Шефа Ямім” Авраам Тауб повідомив газеті “Гаарец”, що мінерал був названий кармельтазитом, на честь місця його виявлення і мінералів, що містяться в його структурі: титану, алюмінію і цирконію.

У той час як більшість нових мінералів, затверджених Міжнародною мінералогічною асоціацією, мають непоказний зовнішній вигляд, кармелтазит відкриває значні комерційні можливості, оскільки нагадує інші дорогоцінні камені, що використовуються у виготовленні ювелірних прикрас.

The crystal structure of carmeltazite. Photo by MDPI CC BY-SA 4.0Кристалічна структура кармельтазиту.

Цей дивний новий мінерал був знайдений у тріщинах сапфіру — другого за твердістю мінералу (після алмазу), що зустрічається в природі на Землі.

За своїм хімічним складом кармельтазит дуже схожий на сапфір і рубін, і зустрічається в чорному, синьо-зеленому або помаранчево-коричневому кольорах з металевим відтінком.

Однак після випробування на щільність вчені виявили, що кармельтазит навіть твердіший за алмаз і значно рідкісніший, що робить його цінність надзвичайно високою.

Photo by MDPI CC BY-SA 4.0

Як повідомляє BBC, регіон поблизу Савулунської долини відомий вулканічною активністю ще з крейдяного періоду. На хребті Кармель знаходиться щонайменше 14 вулканічних жерл, які створили геологічні умови для утворення кармельтазиту, протягом надзвичайно довгих періодів часу.

За даними Forbes, вважається, що кармельтазит утворився на глибині 18 миль під поверхнею землі, близько до кордону кори і мантії. Високий тиск і температура створюють частково розплавлені породи, які виділяють рідини і вступають в реакцію, утворюючи нові мінерали.

Коли на поверхні землі з’являються жерла, ця вулканічна речовина швидко транспортується у верхні шари кори разом з іншими матеріалами, створюючи тип покладів, знайдених в горі Кармель.

Zvulun Valley. Photo by user:netane CC BY-SA 3.0Долина Звулун.

Гірничодобувна компанія інтенсивно працювала в цьому регіоні завдяки можливостям, які пропонувала ця багата геологічна спадщина. Хоча вони в основному шукали сапфір, новий мінерал був виявлений в коштовному камінні, яке вони видобували зі скелі, утворивши в тріщинах і розколинах всередині сапфіру, різновид корунду.

Хоча гірничодобувна компанія видобула багато зразків, кармельтазит залишається вкрай рідкісним. Найбільший камінь, виявлений на сьогодні, досягав 33,3 карата.

Haaretz повідомляє, що мінерал був зареєстрований гірничодобувною компанією як “Carmel Sapphire” і нещодавно був затверджений Комісією з нових мінералів Міжнародної мінералогічної асоціації як новий мінерал.

Photo by MDPI CC BY-SA 4.0

Хоча Комісія регулярно затверджує нові відкриття, незвично знайти речовину настільки ефектну за зовнішнім виглядом і якістю, яка, як наслідок, привернула до себе значну міжнародну увагу.

На сьогодні кармельтазит був виявлений тільки в долині Зевулун, а це означає, що він є одним з найрідкісніших мінералів у світі, а також, ймовірно, буде одним з найдорожчих.

У Daub заявили, що компанія має намір продавати мінерал як дорогоцінний камінь, і потенційно використовувати його у виробництві ювелірних виробів високого класу. Одне можна сказати напевно: цей позаземний мінерал, ймовірно, матиме монументальну ціну, коли зрештою потрапить на ринок.

Поділіться коментарем