Людей, які переживають смерть домашнього улюбленця, потрібно сприймати серйозно — ось чому

549

Один з найважчих днів для будь-якого власника домашнього улюбленця — це день, коли він помирає. Це тому, що домашні тварини — це більше, ніж просто пухнасті істоти, які живуть в наших будинках; вони є частиною наших сімей.

Якщо ми зупинимося і глибоко замислимося над нашими стосунками з домашніми улюбленцями, то легко зрозуміти, чому їх так люблять. Якщо ми засмучені або пригнічені з будь-якої причини, наші домашні тварини часто можуть підняти нам настрій. Їхні вірність і відданість не під силу більшості людей, і кожен з них має власну індивідуальність.

Оскільки домашні тварини відіграють таку важливу роль у нашому житті, наше горе, коли ми їх втрачаємо, є справжнім і руйнівним. Для більшості власників домашніх тварин наші емоційні зв’язки з ними дуже сильні.

Але є люди, які не розуміють цього горя, часто через те, що вони не мають власних домашніх тварин і просто не зовсім розуміють, який вплив вони мають на наше життя. Своєю чергою, вони не розуміють ту порожнечу в наших серцях, яка одразу ж з’являється, коли вони йдуть з життя.

Коли хтось із ваших знайомих оплакує втрату свого пухнастого улюбленця, — що неминуче станеться, оскільки їхнє життя є впливовим, але надто коротким, — ось кілька порад, які варто пам’ятати.

Визнайте міцність їхнього зв’язку

Деяким людям може бути важко зрозуміти близькість між домашнім улюбленцем і людиною. Але домашні тварини є частиною життя своїх господарів день у день. Вони постійно взаємодіють, і домашні улюбленці глибоко переплетені з повсякденним життям своїх господарів. Існують звички, які людина і домашній улюбленець розвивають разом, і коли домашній улюбленець більше не притискається до свого господаря на дивані, коли він хворіє, або не складає йому компанію під час роботи у дворі, або не згортається калачиком на колінах, коли він читає книжку — ця відсутність є шоковим фактором.

Що більше сторонні люди розуміють, наскільки вкоріненими є ці стосунки, то більше вони можуть оцінити, як ця людина горює.

Деякі люди, чесно кажучи, ближчі до своїх домашніх улюбленців, ніж до людей — членів своєї сім’ї.

Джилл С. Коен, консультант з питань сімейного горя, пояснює, як відносини між твариною і людиною можуть бути більш повноцінними, ніж між людиною і людиною:

“Існує безумовна любов, яку дає домашня тварина, там, де часто людські стосунки не обов’язково можуть її дати. Крім того, домашня тварина є надійною і забезпечує безпеку та стабільність протягом усього життя власника, що часто виходить за рамки інших стосунків. Діти можуть піти з дому, чоловік або дружина можуть піти або бути відсутніми протягом певного періоду часу. Батьки можуть померти. Дружні стосунки можуть змінитися. Але домашній улюбленець завжди поруч — джерело комфорту, джерело безперервності життя, постійного спілкування, спосіб для господаря проявити любов до живої істоти. Домашня тварина також забезпечує відчуття рутини для свого господаря. Це може дати господареві певну послідовність у житті — годування, вигул, догляд за собакою, приділення уваги потребам вихованця. Зв’язок між людиною і домашнім улюбленцем іноді може бути таким, як ні в кого іншого”.

Наші стосунки з домашніми улюбленцями насправді складні, і потрібен час, щоб впоратися з їх втратою.

Слідкуйте за своїми словами

Вкрай важливо визнати та підтримати біль, який хтось відчуває після втрати домашнього улюбленця — навіть якщо ви самі не зовсім розумієте цю втрату. Уникайте втішати їх, пропонуючи “рішення”, які тільки погіршують ситуацію — наприклад, “Ти ж можеш вибрати собі нового улюбленця, так?” або “Це була всього лише тварина”.

Кожна домашня тварина унікальна, має свої звички, примхи та вподобання. І хоча людина, яка втратила домашнього улюбленця, дійсно може з часом завести собі іншого, згадуючи про це як про вирішення свого горя або натякаючи на те, що втраченого улюбленця можна легко замінити, вона лише завдає йому ще більшого болю. Так, людина може завести нового домашнього улюбленця, але він не буде таким же, як той, якого вона втратила. Припускати це — безсердечно.

Якщо ви не знаєте, що сказати, то послухайте, що скажуть вони. Посидьте з ними й дайте їм висловитися. Іноді заспокоїти когось можна, просто перебуваючи в його компанії.

Намагайтеся зрозуміти процес

Це важлива порада, яку слід пам’ятати. Горе не має часових рамок, і коли втрачається домашня тварина, воно неймовірно велике. Неможливо поспішати або ігнорувати його — інакше ви не зможете повністю зцілитися. Деякі люди можуть відносно легко повернутися до свого повсякденного життя, тоді як іншим можуть знадобитися дні, тижні або місяці, щоб пристосуватися.

Коен дає додаткову пораду:

“Проведіть зустріч для людей, які знали вашого улюбленця і хотіли б поділитися історіями або скласти вам компанію в перші дні після втрати. Зробіть фотоколаж. Вставте його в рамку або надішліть своїм друзям електронною або звичайною поштою. Це розповість історію, яку вони, можливо, не знають, про ваші стосунки та любов до вашого улюбленця. Відвідайте друзів, у яких є домашні тварини, і пограйте з ними. Це поверне дух радості, який тварина колись дарувала вам”.

Вона також зазначає, що групи підтримки можуть допомогти тим, хто намагається впоратися з втратою домашнього улюбленця.

Більшість власників домашніх тварин цінують особливу роль, яку вони відіграють у їхньому житті, і вважають їх такими ж важливими, як і люди. Спроба зрозуміти цей унікальний зв’язок допоможе вам співпереживати їм, коли вони намагаються зцілитися.

Виявляється, тварини теж люблять своїх домашніх друзів.
Пес оплакує своїх домашніх друзів.

Поділіться коментарем