Наука підтверджує, що деякі люди споживають вашу енергію

9125

Вампіри існують, але не такі, як їх зображено в літературі та кіно.

Science Confirms That Some People Consume Your Energy

Ми часто називаємо їх емоційними вампірами. Це люди, які заражають вас своїми негативними емоціями, поглинають вашу енергію і залишають вас порожніми та виснаженими. Науковці стверджують, що такі типи динаміки можуть повністю підірвати ваш психологічний добробут через вплив, який вони мають на ваш мозок.

Цікаво, як популярна психологія любить використовувати специфічну термінологію для опису певних поведінкових процесів. Назвати таких людей “емоційними вампірами” — одна з таких ефективних метафор.

“Не дозволяйте поведінці інших руйнувати ваш внутрішній світ”.

– Далай-лама.

Однак будь-який експерт з цього питання скаже вам, що, окрім того, що ці люди споживають вашу енергію (факт, доведений науково), вони ще й заражають вас своїми власними емоціями. Розглянемо приклад. Припустимо, на вашому робочому місці з’являється новий колега. Познайомившись з ним ближче, ви розумієте, що він ніколи не говорить нічого позитивного про те, що з ним сталося, а натомість постійно скаржиться.

Коли ви перебуваєте з цією людиною, ви майже постійно запитуєте себе: “Чому я взагалі його слухаю? “. Ви не можете уникнути відчуття зараження його негативізмом. Насправді це може навіть вплинути на вашу власну продуктивність на роботі. Існує цікаве дослідження, присвячене цьому типу людей, яких автори називають “поганими яблуками“.

Таких людей можна зустріти в будь-якому робочому середовищі. Щобільше, їхнє негативне ставлення може “заразити” всю робочу силу. Дійсно, їм вдається створити справжнє вороже середовище, де не один працівник може в кінцевому підсумку попросити лікарняний, оскільки відчувають вигорання.

Однак феномен гнилого яблука або емоційного вампіра охоплює більше контекстів і демонструє більшу динаміку.

Apple

Що відбувається у вашому мозку, коли інші споживають вашу енергію?

Щоб зрозуміти, що відбувається, коли день за днем вам доводиться взаємодіяти або перебувати в безпосередній близькості з віктимною, негативною або просто виснажливою людиною, ми здійснимо подорож у наше еволюційне минуле. Завдяки процесу природного відбору ваш мозок запрограмований на те, щоб сприймати комунікабельність і контакт з іншими не тільки як щось позитивне, але і як необхідне. Щобільше, щоб збільшити свої шанси на виживання, наші предки формували ядра з кількох особин.

Таким чином, вам потрібні інші люди, які допоможуть вам почуватися добре, спілкуватися один з одним і створювати значущі зв’язки. Коли ви робите ці речі, ваш мозок виділяє окситоцин. Однак, коли вам не вдається встановити з кимось зв’язок, і людина ставиться до вас вороже або з недовірою, ваш мозок вивільняє кортизол, гормон стресу. Коли це відбувається, у вашій свідомості з’являється специфічне відчуття загрози.

Ми також повинні враховувати, що відбувається у складній мережі взаємопов’язаних клітин, які складають вашу систему дзеркальних нейронів. Ця система орієнтована на реєстрацію та обробку виразу обличчя або мови тіла кожної людини. Вона може заразити вас тими самими емоційними станами, що й ті, хто вас оточує. Науковці стверджують, що деякі люди більш чутливі, ніж інші, до такого роду просочення. В результаті поступово утворюється отруйний коктейль, який впливає на ваше власне здоров’я та психологічну рівновагу.

Вплив хімічного стресу на мозок спричинений відчуттям постійної загрози. Коли ви поєднуєте це із зараженням негативними емоціями, які отримуєте від інших, ви відчуваєте єдине і постійне бажання втекти.

sad woman with bird in her hair exhausted by loss of energy

Як підтримувати хороший рівень енергії

Ми б хотіли сказати вам, що для того, щоб впоратися з емоційними вампірами або людьми, які споживають вашу енергію, потрібно просто триматися від них подалі, але це було б не більше, ніж видаванням бажаного за дійсне. Тому що, якщо ми всі щось і знаємо, так це те, що мало хто з нас здатен покинути свою роботу лише тому, що на робочому місці з’явилося “гниле яблуко“. Крім того, ніхто з нас не може назавжди віддалитися від матері або брата чи сестри, які забирають у нас відчуття бажання, щастя та енергії щоразу, коли ми з ними зустрічаємося.

“Коли злість у захваті — це називається заздрістю“.

– Віктор Гюго.

Щоб дізнатися більше про цю тему та заглибитися у відповідні наукові дослідження, ви можете прочитати книгу “Емоційне зараження. Дослідження емоцій та соціальної взаємодії” Елейн Гетфілд. У цій книзі авторка пояснює, як бути “несприйнятливим” до таких типів взаємодії, щоб зберегти свій фізичний та емоційний добробут.

Ми також пропонуємо вам поміркувати над деякими з наступних ідей.

woman holding roof shaped umbrella

Три ключі, які допоможуть вам зберегти енергію

  • У вас є захисні механізми, щоб контролювати вплив цих людей на вас. Один з ефективних способів тренувати себе — “деактивувати” вплив, який вони на вас мають. Наприклад, ви можете повторювати про себе наступну мантру: “Вони будуть споживати мою енергію рівно настільки, наскільки я їм дозволю“.
  • Раціоналізуйте. Є люди, які мають стійку звичку говорити лише про негативні речі й про те, як погано до них ставиться життя. Один зі способів зупинити їх — наполегливо раціоналізувати з ними. Скажіть їм: “Я хотів би, щоб ти хоч раз поговорив зі мною про позитивні речі”.
  • Навчіться говорити “ні”. Ця стратегія є одночасно простою та ефективною. Відтепер скажіть своєму емоційному вампіру, що у вас немає часу вислуховувати його критику. Крім того, поясніть, що ви не будете брати участь у поширенні їхніх неприємних чуток. І найголовніше, скажіть, що ви відмовляєтеся терпіти погане ставлення до себе в будь-який спосіб.

Ви маєте усвідомити власні потреби, щоб не дозволити іншим експлуатувати вас і споживати вашу енергію. Звісно, ви не завжди можете оточити себе тими людьми, які приносять вам рівновагу і щастя. Тому вам потрібно навчитися поводитися з тими, хто не приносить вам нічого, крім мук, з повагою і зрілістю, а також з твердістю, яка походить від усвідомлення того, чого ви хочете.

Поділіться коментарем