Наука стверджує, що синє світло покращує когнітивну ефективність

69

Синій — улюблений колір більшості людей. Однак ви, можливо, не знаєте, що цей тип світла також є корисним для мозку: він оптимізує пам’ять, когнітивну ефективність та самопочуття.

Science Claims That Blue Light Improves Cognitive Efficiency

Якого кольору простір, де ви зазвичай працюєте? Яке світло оточує вас зараз? Коли вам потрібно вчитися, чи хвилюють вас кольори, які вас оточують? Багато хто з нас не звертає уваги на ці деталі, але вони дуже важливі. Наука стверджує, що синє світло покращує когнітивну ефективність і діє як стимул для мозку.

Синій — улюблений колір більшості населення. Він навіть є найпопулярнішим у маркетинговій та рекламній індустрії. Він дарує гармонію, серйозність, довіру, спокій і навіть лояльність. Однак є ще один, ще більш важливий аспект: він покращує когнітивну ефективність.

Дійсно, виявляється, що цей спектр світла може підвищити продуктивність робочої команди. Він навіть допомагає дітям у класах краще зосереджувати увагу. Як казав Вінсент Ван Гог, від блакитного неба майже неможливо втомитися. Безумовно, здається, що ми ніколи не повинні відходити занадто далеко від відтінків, які дала нам природа.

Природне синє світло має найбільший вплив на наш когнітивний та емоційний добробут.

woman in mountain enjoying the blue light
Синє світло може покращити нашу робочу пам’ять та увагу, а також полегшити навчання.

Синє світло покращує когнітивну ефективність

Улюблений колір світу мистецтва — синій. Василь Кандинський зазначав, що це колір абстракції та нематеріальності. Ів Кляйн наполягав на тому, що “синій не має вимірів, він знаходиться за межами вимірів, в яких беруть участь інші кольори”. А Матісс зауважував, що “певний синій колір проникає в душу”.

Дійсно, в цьому психологічному основному кольорі є щось особливе. Можливо, його глибокий і гіпнотичний відбиток походить від того, що він є основним кольором нашої планети Земля.

Насправді в минулому синій колір був настільки чарівним, що люди стали одержимі пошуком природних пігментів, щоб мати можливість малювати й фарбувати одяг у цей колір. Першими синтезували синій пігмент єгиптяни.

Улюблена навчальна аудиторія в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі (UCLA)

У нових будівлях Каліфорнійського університету (США) є невелика навчальна кімната, яка є улюбленою для більшості студентів. Вона називається The Hedrick Study, також відома як Блакитна кімната. Вона має зручні стільці, вона простора, з високими пофарбованими в чорний колір стелями з зірками. Особливістю є її освітлення: теплий і приємний блакитнуватий відтінок.

Всі студенти, що провели там кілька годин, стверджують, що вони набагато краще концентруються і працюють більш продуктивно. Ці дані не випадкові. Університет Арізони та Гарвардський медичний університет вже вказували у своєму дослідженні, що вплив синього світла покращує когнітивні показники. Крім того, покращується фокусування, а також збереження даних.

Це пов’язано з системою фоторецепторів у мозку, що своєю чергою пов’язано з циркадними ритмами. Синій колір асоціюється з днем, сонячним світлом і яскравістю. Отже, мозок активізується та оптимізує свої ресурси, а також свій потенціал. Зокрема, він сприяє покращенню робочої пам’яті.

Цей тип світлового спектра покращує все — від розуміння і міркувань до планування і розв’язання проблем. Так відбувається тому, що мозок асоціює синій колір з денною активністю та необхідністю реагувати й діяти в навколишньому середовищі, коли світло.

Синє світло пригнічує вироблення мелатоніну. Тому з настанням темряви важливо не контактувати з пристроями чи джерелами світла цього кольору. Інакше у вас будуть проблеми із засинанням.

Woman opening a window to enjoy the blue light

Синє світло і наша біологічна чутливість до цієї довжини хвилі

Небо, океани… Синє світло присутнє на полотні природи і є тоном, який здалеку вирізняє нашу планету. Карл Саган вказав на це у своїй книзі “Блідо-блакитна цятка” (1994). Як люди, ми продовжуємо бути тісно пов’язані з подібними сценаріями, з витоками, які дали нам життя, засобами до існування і добробутом.

Дослідження, проведене Ексетерським університетом (Великобританія), стверджує, що синє світло покращує психічне здоров’я і знижує рівень депресії. Дослідження також показало, що контакт з “блакитними просторами” (тими, що знаходяться поруч з водою) сприяє душевній рівновазі, бадьорості та навіть надії.

У таких ситуаціях мозок активізується, набагато краще фокусується і входить у надзвичайно збагачуючий стан позитиву та сприйнятливості. Насправді, як правило, відмова від природного світла призводить до того, що ми хворіємо. Саме тому зараз розглядається можливість штучного відтворення синього світла в наших робочих та навчальних центрах. Вважається, що це зробить нас більш активними та навіть більш продуктивними.

Проте є одна умова. Блакитне світло корисне лише в центральній частині дня. На заході сонця ми повинні поважати свої циркадні ритми та відмовитися від будь-якої світлової стимуляції, особливо штучної. Адже наше благополуччя завжди передбачає життя в гармонії з природою та її циклами. Це ключ до успіху.

Поділіться коментарем