Гіпофіз та епіфіз: Функції та особливості

210

Гіпофіз і шишкоподібне тіло надзвичайно чутливі до навколишнього середовища. Їхня функція є ключовою для нашого гормонального балансу та циркадних ритмів.

The Pituitary and Pineal Glands: Functions and Characteristics

Гіпофіз і шишкоподібне тіло регулюють багато гормональних процесів. Вони є маленьким центром влади у вашому мозку, який Декарт визначив як місце перебування душі. Ця складна хімічна лабораторія опосередковує такі базові процеси, як відпочинок і розслаблення, старіння і баланс щитовидної залози.

Коли ми шукаємо інформацію про ці крихітні залози, то зазвичай знаходимо численні посилання на духовний світ. Це не дивно. Насправді для багатьох людей це “третє око” пов’язане з найбільш магічною та інтуїтивною стороною людини. Відбиток цих структур у нашій культурі пояснюється тим, що вони пов’язані з циклами світла і темряви.

Як людина, ви керуєте своїми біологічними ритмами в гармонії з природою. Сонячне світло створює канал, який стимулює маленькі ядра вашого мозку. Гіпофіз і шишкоподібне тіло подібні до диригентів оркестру. Саме вони керують вашим ростом, статевим дозріванням, температурою і навіть регулюють ваші емоції.

Будь-який невеликий дисбаланс має прямий вплив на ваше самопочуття.

Їх називають головними залозами або навіть третім оком. Насправді гіпофіз і шишкоподібне тіло налаштовують фабрику, яка регулює ваші гормони, щоб гарантувати ваш баланс і добробут.

Pineal gland

Функції гіпофіза та епіфіза

Більшість інформації, яку ми знаємо про гіпофіз і шишкоподібну залозу, походить з патологічних неврологічних досліджень, проведених на цих структурах. Наприклад, автори та експерти з цього питання, такі як лікарі J. Anderson, N. Antoun та K. Chatterjee у своїй дослідницькій роботі зазначають, що частина людей, які страждають на гормональні проблеми, мають зміни в цих структурах, що є причиною їх виникнення.

Ці залози надзвичайно малі (трохи менш як 8 мм), і до них надходить великий потік крові. Це означає, що вони надзвичайно важливі. Водночас не можна нехтувати ще однією деталлю: вони надзвичайно чутливі до вашого способу життя.

Розгляньмо функцію кожної з них.

Гіпофіз

Одним із цікавих аспектів цієї залози є те, як вона пов’язана з навколишнім середовищем. На основі всієї інформації, яку він отримує від органів чуття та таламуса, він виробляє низку гормонів. Вони дозволяють вам пристосовуватися і більш успішно реагувати на зовнішні вимоги.

  • Гіпофіз полегшує соціальні зв’язки. Крім того, він допомагає реагувати на небезпеку.
  • Він сприяє вивільненню окситоцину для зміцнення зв’язків з партнерами, дітьми тощо.
  • Він стимулює виділення гормонів надниркових залоз, щоб ви могли краще протистояти стресу.
  • Гіпофіз також працює разом з гіпоталамусом.
  • Гіпоталамус, пов’язаний з вашими емоціями та пам’яттю, своєю чергою, знаходиться під впливом гіпофіза.
  • Фактично, союз між гіпофізом і гіпоталамусом контролює процес перетворення того, що ви думаєте і сприймаєте, в емоційний стан.

Важливо також підкреслити участь цієї залози в певних біологічних процесах. Вона:

  • Регулює обмін речовин;
  • Стимулює вироблення ФСГ (фолікулостимулюючого гормону) та ЛГ (лютеїнізуючого гормону). Ці гормони вивільняють естрогентестостерон і прогестерон;
  • Стимулює пролактин, необхідний для виробництва молока;
  • Посередник у виробництві меланоцитів, які відповідають за пігментацію шкіри;
  • Стимулює гормони росту та розвиток людини.

Як ми вже згадували раніше, гіпофіз надзвичайно чутливий до навколишнього середовища. В Університеті Шиба в Тель-Хашомері (Ізраїль) провели дослідження, в якому пояснили, що існує взаємозв’язок між іонізуючим випромінюванням і появою пухлин у цій структурі.

Pineal gland illustration

Шишкоподібне тіло: регулятор циклів

Гіпофіз і шишкоподібне тіло мають багато спільних функцій. Однак саме останнє завжди викликало найбільший інтерес з містичної та духовної точки зору. Можливо, це пов’язано з його деревовидною формою, або крихкістю, або з тим, що для ефективного функціонування йому потрібна темрява.

Цікаво, що після досягнення підліткового віку активність шишкоподібної залози починає знижуватися. Настільки, що часто люди досягають зрілого віку з шишкоподібною залозою, яка вже починає проявляти ознаки кальцифікації. Чутливість до навколишнього середовища, їжі, токсинів і способу життя іноді знижує його належне функціонування.

Подивімось, які процеси регулює епіфіз. Він:

  • Регулює ваш циркадний ритм і викликає сон;
  • Виділяє мелатонін у темряві. Університет Хоккайдо (Японія) провів дослідження, яке пояснило, що будь-яка зміна в цій структурі безпосередньо впливає на ваш нічний відпочинок;
  • Є ключем до статевого дозрівання;
  • Будь-яка зміна в цій структурі може навіть опосередковувати появу сезонних афективних розладів і депресії.

Як краще піклуватися про гіпофіз та шишкоподібне тіло?

Нині інтерес до гіпофіза і шишкоподібного тіла зростає. За межами містичної та духовної сфери ми знаходимо все більше і більше робіт на цю тему, спрямованих на широку громадськість. Одним із прикладів є “Журнал досліджень шишкоподібного тіла”, який включає дослідження, настільки ж захоплюючі, наскільки й практичні.

Ці структури є яскравим прикладом того, як ваша ендокринна система також опосередковує вашу поведінку та особистість. Насправді наслідки таких захворювань, як гіпотиреоз або гіпертиреоз, добре відомі. Проте ці розлади впливають не лише на метаболізм і вагу. Вони також впливають на ваш настрій та відпочинок.

Woman in wheat field thinking about taking care of her Pituitary and Pineal Glands

З цієї причини, безумовно, може бути корисно дізнатися, як можна краще піклуватися про ці структури. Наприклад, вам слід:

  • Дотримуватися максимально натуральної дієти — без пестицидів, барвників та консервантів;
  • Їжте сирі, органічно вирощені продукти. Це зменшує кальцифікацію шишкоподібної залози;
  • Покращуйте своє харчування вітамінами А, D і вітамінами групи B, а також мінералами, такими як магній і марганець;
  • Спробуйте пристосуватися до природних циклів. Дійсно, якби ви завжди жили при світлі дня і відпочивали з настанням темряви, ці залози були б вам вдячні;
  • Зменште вплив синього світла від електронних пристроїв.

З двох залоз найважливішою, безсумнівно, є гіпофіз. Це найбільш важлива ендокринна структура. Все тому, що вона регулює майже всі процеси у вашому організмі. Тому варто про нього піклуватися. З цієї причини варто спробувати скоригувати свій спосіб життя на більш здоровий, який більше відповідає ритмам дня і ночі.

Поділіться коментарем