Що бачать домашні тварини, коли дивляться телевізор?

616

2012 року у Великій Британії вийшла телевізійна реклама собачого корму Bakers, яка була задумана і створена спеціально для того, щоб привернути увагу собак. У ролику використовувалися високочастотні звуки, нечутні для людського вуха. Теоретично, собака мав би бути настільки зачарований рекламою, що власники звернули б на неї увагу і, можливо, придбали б корм “Бейкерс” для свого наступного годування.

624898-amatore-gettyimages-1174819059-0-b2c34e067fc4fa6706e08b64ba0394e4.jpg

Цей собака хотів би вимкнути функцію автоматичного відтворення Netflix.

Це не зовсім спрацювало. Багато собак взагалі не відреагували, доводячи, що коли справа доходить до телевізійної реклами, люди можуть бути більш вразливими, ніж собаки.

Хоча домашніми тваринами не так легко маніпулювати, вони все одно вважають телевізійний екран цікавим, іноді реагуючи на інших собак, тварин, звуки чи зображення. Але що насправді бачить собака, коли налаштовується на телевізор?

Коли справа доходить до кольору, телебачення для собаки нічим не відрізняється від реальності. Вони мають дихроматичний зір, тобто бачать світ у діапазоні двох основних кольорів — жовтого і синього (люди мають трихроматичний зір, здатні бачити повний колірний спектр). Вважається, що колбочкові клітини в собачих очах також дещо розмивають зір. Що ще важливіше, собаки обробляють частоту кадрів, або “частоту злиття мерехтіння”, на екрані інакше, ніж люди. Люди можуть розпізнати рух на частоті від 16 до 20 кадрів на секунду. Собаки потребують 70 кадрів на секунду або більше. Якщо вони дивляться на старий телевізор, він може нагадувати їм перегортання книги або навіть ефект стробоскопа. (Сучасні телевізори мають вищу частоту кадрів, тому собаки можуть бути більш зацікавлені у вашому телевізорі високої чіткості.)

Це допомагає пояснити візуальні ефекти. А як щодо змісту? Зазвичай собаки реагують на ті самі речі, які привертають їхню увагу в кімнаті: гавкіт, писк іграшок або команди. У дослідженні, опублікованому в журналі Animal Cognition у 2013 році, за дев’ятьма собаками спостерігали, щоб побачити, чи зможуть вони впізнати морду іншого собаки — незалежно від породи — на екрані комп’ютера замість іншої тварини або людини. За вдалий вибір собак винагороджували ласощами. Хоча розмір вибірки був невеликим, він показав, що собаки можуть розпізнавати інших собак на екрані. (Про це ви, ймовірно, вже знаєте, якщо коли-небудь спостерігали, як ваш собака раптово насторожується, коли в кадрі з’являється інший собака.)

Якщо раніше ваш собака хвилювався, побачивши іншу собаку по телевізору, але відтоді втратив до неї інтерес, можливо, він просто втратив чутливість до її вигляду, зрозумівши, що зображення перед ним нікуди не дінеться за межі монітора.

Контент, не пов’язаний із собаками, може не викликати особливого інтересу. У дослідженні 2017 року, опублікованому в International Journal of Human-Computer Studies, собаки, яким показували три різні екрани для перегляду, не виявляли жодних особливих переваг одного перед іншим. Якщо ж їм показували три екрани одночасно, вони не виявляли інтересу до перегляду взагалі.

Дослідження також показало, що собаки мають обмежену концентрацію уваги на телебаченні. Замість того, щоб імітувати людські звички до багатогодинного перегляду, собаки воліють дивитися на екран по кілька секунд за раз. Але така поведінка може також залежати від породи. Собаки, виведені для полювання, можуть бути зацікавлені в рухомих об’єктах, тоді як собаки, які більше покладаються на нюх, можуть бути байдужими.

А як щодо котів? У дослідженні, опублікованому в журналі Applied Animal Behaviour Science 2008 року, 125 котам з притулку давали дивитися телевізор до трьох годин на день. Котів розділили на п’ять груп і запропонували їм різні програми для перегляду: від людей до кадрів здобичі та порожнього екрана. В середньому коти проводили лише 6,1% часу спостереження, дивлячись на екран. Коли вони це робили, то здебільшого для того, щоб зосередитися на здобичі.

Оскільки коти можуть реагувати на зображення птахів і гризунів на екрані телевізора, власники не повинні дозволяти їм дивитися телевізор без нагляду. Ви також можете прикріпити телевізор до стіни, щоб вони його не збили.

Здебільшого собаки та коти набагато більше цікавляться тим, що відбувається в реальному світі, ніж тим, що показують по телевізору. Можливо, ми могли б взяти урок з їхнього обмеженого екранного часу.

Поділіться коментарем