Все, що ви не знали про часник

563

Що таке часник?

What Is Garlic?

Цей овоч у формі цибулини є частиною родини цибулевих, до якої також належать цибуля городня, цибуля порей та цибуля шалот. На відміну від своїх родичів, цибулина часнику складається з безлічі маленьких шматочків, які називаються зубчиками. Так звана черемша — схожа, але не та сама рослина.  Так само як і слоновий часник, який насправді є різновидом порею.

Як керувати запахом

How to Manage the Smell

Часник не має особливого запаху, поки ви не почистите, не розчавите або не розжуєте зубчики. При цьому вивільняються сполуки сірки, які надають сирому часнику його знаменитого запаху та смаку. Приготування пом’якшує смак. Якщо вам не подобається, як він впливає на ваше дихання, пожуйте сире листя м’яти, яблука або салат одразу після того, як з’їсте часникову страву.

Звідки з’явився часник?

Where Did Garlic Get Its Start?

Де і коли вперше з’явився часник, залишається загадкою. Експерти вважають, що це, швидше за все, було в Центральній Азії. Дані свідчать, що люди в Індії та Єгипті вирощували його понад 5 000 років тому, що робить його однією з найдавніших сільськогосподарських культур. Пізніше він поширився до Китаю та Південної Європи. Майже весь часник, що виробляється в США, вирощується в Каліфорнії.

Часник в античні часи

Garlic in Ancient Times

Греки так любили часник, що приносили цибулини в дар богам. Але часниковий запах з рота був причиною для вигнання з храму. Стародавній лікар Гіппократ використовував часник для лікування паразитів, як проносний і сечогінний засіб. Для римлян часник був спецією та харчовим продуктом. Ним лікували туберкульоз, лихоманку та інші хвороби. Вважалося, що суміш часникового соку з чебрецем, якщо її втирати в тіло, захищає людей від укусів змій.

Від застуди до чуми

From Colds to the Plague

Англійці використовували суміш часнику, меду, а іноді й алкоголю для лікування застуди, лихоманки та діареї. Французи вірили, що часник врятував сотні життів від чуми 1720 року. У 20-му столітті часник використовували для захисту людей від холери, черевного тифу та дифтерії. Під час спалаху грипу 1917-1918 років американці носили часникові намиста, щоб уберегтися від хвороби.

А як щодо вампірів?

What About Vampires?

Згідно з легендою, якщо вас переслідує вампір, ви можете відвернути його за допомогою часнику. Ймовірно, це тому, що при роздавлюванні зубчика утворюється аліцин, який створює знаменитий сірчаний запах часнику. У середньовіччі в слов’янських країнах, де народилася легенда про вампірів, часник вважали зброєю проти демонів. Але також можливо, що цю роль другого плану в одній з найстійкіших легенд історії дала часнику його репутація як борця з хворобами.

Як зберігати часник

How to Keep Garlic

Купуйте його свіжим. Шукайте пухкі цибулини з щільною шкіркою, що не потерта і не пухка. Уникайте часнику з пліснявою або паростками — це ознака того, що він старий. Зберігайте його в темному прохолодному місці з хорошою вентиляцією, наприклад, у коморі. Часник може зберігатися кілька місяців. Але використовуйте його протягом тижня, щоб отримати максимум смаку та поживних речовин.

Що робить часник корисним для здоров’я?

What Makes Garlic Healthy?

В основному це заслуга аліцину — олії, яка надає часнику сірчаного смаку та запаху. Вона також має антибактеріальну дію. Але часник має понад 40 інших корисних сполук, таких як аргінін, олігосахариди, флавоноїди та селен. Експерти стверджують, що будь-яка з них або їхні суміші можуть бути причиною того, що часник підтримує здоров’я.

Що часник може зробити для вас?

What Can Garlic Do for You?

Деякі дослідження показують, що часник може допомогти людям із серцевими захворюваннями. Він може знижувати рівень холестерину і кров’яний тиск, зберігати артерії гнучкими та допомагати запобігати утворенню згустків крові та накопиченню бляшок. Він також може зменшити ризик інсульту. Хоча часник не настільки ефективний, як ліки, він може відігравати роль побічного лікування. Він також може знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом.

Факти та міфи

Facts and Myths

Багато які з тверджень про користь часнику для здоров’я не підтверджені науково. Це стосується використання часнику для лікування застуди, грипу та інших вірусів, болю в горлі, хвороби Альцгеймера або для зміцнення імунної системи. Хоча деякі дослідження показують, що люди, які їдять більше часнику, мають нижчі показники захворюваності на деякі види раку, потрібні додаткові дослідження.

Поділіться коментарем