Афера століття або чому антивікова косметика не існує в природі

2627
Афера століття або чому антивікової косметики не існує в природі

Виявляється, що антивікова косметика не існує в природі. Те, що нам щодня рекламують, називають аферою століття. Ось що про це думає косметолог зі стажем. І якщо ви уважно прочитаєте її поради, то вас більше ніхто і ні за яких обстоятельсвах не зможе обдурити. Тому як тут докладно розказано: у чому брешуть виробники косметики.

“Я вже давно консультую своїх російських подруг на тему «як вибрати косметичний засіб». Зазвичай я не знаю, що робити в тому чи іншому випадку, при різних типах шкіри, але я знаю, які косметичні засоби будуть ефективні. На приклад, для зволоження або надання шкірі гладкості.

А ще я знаю, що дієвість косметичного засобу обумовлена ​​виключно і тільки його складом, тому ні марка, ні запевнення маркетологів про те, що ось це і є той самий унікальний крем, який допоможе вам виглядати на 20 років молодше, тому що саме ми його створили, не мають значення.

Щоб відразу усунути всі непорозуміння, скажу, що всі ми, команда Поли, підходимо до вибору і рекомендацій косметики виключно з наукової точки зору. Ми нудні люди, не віримо в чудеса і «народні засоби». У такі, як наприклад, якщо вмиватися виключно відваром троянд, то і в 60 будеш виглядати на 20. Тому що в відварі троянд тільки вода і дуже небагато рожевого масла, і жоден з цих інгредієнтів чудес омолодження створити не може, як йод не може вилікувати зубний біль, хоча напевно знайдуться люди, у яких троюрідна тітка внучатої племінниці лікується саме так.

А ще ми знаємо, що косметичні засоби, за дуже рідкісним винятком (у вигляді ретинолу, наприклад), не в змозі змінити шкіру, а можуть просто навести лише зовнішній марафет, як декоративна косметика, або пом’якшити, зволожити, відбілити, якщо це – засоби догляду.

Загальні знання про косметику

Косметичний ринок, як і всі інші, давно поділений, зараз на ньому конкурують два гіганта – Есті Лаудер і Л’Oреаль. Їм належить левова частина ринку, тому що вони володіють різними брендами.

Приклад – Есті включає в себе Estée Lauder, Clinique, Aramis, Lab Series, Prescriptives; Origins, M · A · C, Bobbi Brown; La Mer, Jo Malone, Aveda, Bumble and bumble, Ojon, Кiton, Tommy Hilfiger, Donna Karan, Michael Kors, Sean John, Missoni, Tom Ford. З 2004 року вони продають бренди American Beauty, Flirt !, good skin ™, grassroots ™, Daisy Fuentes, Coach, Eyes by Design через дистриб’юторські центри.

Л’Ореаль на своєму сайті навіть розділяє свої бренди на споживчі (Garnier, Loreal Paris, Le Club de Createurs, Maybelline, Softsheen Carson), професійні (Loreal Professionnel, Kerastase, redken, Matrix, Mizani), розкішні (Lancome, Biotherm, Helena Rubinstein, Kiehl’s, Georgio Armani, Ralph Lauren, Shu Uemura, Cacharel, Diesel, Viktor Rolf), активні (дерматологічні) – (Vichy, La Roche Posay, SkinCeuticals, Inneov, Sandflore) і Боді Шоп.

Висновок намба уан – вся продукція, образно кажучи, вариться в одному казані, звідки її потім розливають по банках з різними назвами. (Я звісно перебільшую. Але ви розумієте, що Лореаль і Ланком не конкурують між собою, а обслуговують кожен свою нішу покупців).

Звідси висновок намба ту – на косметичному ринку йде боротьба не продуктів, а боротьба за інших покупців.

Часто бізнес-леді вважають, що вбивалися на роботі по багато років не для того, щоб купувати товари, якими користуються студентки. Що ж, прапор їм в руки. Однак, Мелінда Гейтс, будучи дамою не тільки багатою, але й розумною, замовляє нам персональні аналізи кремів зовсім не тому, що боїться, що подружки засміють, дізнавшись, що вона користується чимось дешевше 500 доларів. А тому, що якщо, скажімо, найдорожчі в світі духи Джой намагатися використовувати замість копійчаного йоду – вони зі своїм завданням не впораються.

У «Есті» наймасовіший бренд «Аведа» – креми та інше, а найбільш елітний – Ла Мер (крем 30мл – 500Д). Як експерт кажу, їхні заяви про унікальність не підтверджені нічим – це черговий маркетинговий хід, і все.

Дієвість продукту залежить не від фірми випуску, а від його хімічного складу!

Як ми говоримо на своїх лекціях, молоко в червоній чашці прокисає не швидше молока в зеленій. Але якщо вам особисто більше подобається думка, що в червоній воно зберігається довше – вперед, несіть гроші виробникам чашок!

Я розумію, як нам всім хочеться трохи долучитися до еліти – носити ті ж сумки і окуляри, що Мелінда або Єлизавета, користуватися тією ж косметикою. Але! З сумками і окулярами ми не помилимося, тому що в них головне – дизайн. А в косметиці – зовсім інше.

Деякі з вас, напевно, образилися за свої бренди. Повірте, я ніскільки не хотіла вас розчарувати в ваших улюбленцях, яким ви несете свої грошики. І повірте, я вас розумію. Тому що сама вважала так само як і ви. Якщо дорого, то це вже точно не буде поганим. Це цілковита правда – у дорогого бренду поганої косметики немає, тому що контроль якості, імідж фірми. Якщо ж дивитися на косметику з точки зору ефективності, то не все так однозначно.

Ціна препарату не робить його автоматично ефективним чи неефективним. Тут діють набагато більш прозаїчні речі – його склад.

Косметичне виробництво – це дуже великі гроші, серйозний, прорахований до дрібниць, бізнес. У кожній компанії трудяться і біохіміки, і маркетологи, тому їхнє завдання – навіть не створити продукт, а продати його. Зрештою, косметичні фірми не влаштовують благодійні круїзи для безробітних, тому що їхня мета, як і будь-якого бізнесу, що? Правильно, прибуток. А зовсім не наша вічна молодість або Радянська влада плюс електрифікація всієї країни.

Отже, розвінчуємо найпопулярніші міфи

«Вікова косметика»

Почну з того, що антивікова косметика не існує. Тому що як в молодому, так і в більш літньому віці головне – це визначити свій тип шкіри і користуватись засобами, призначеними саме для неї. Це означається, що суха шкіра в 20 і в 50 років – одна і та ж, так само, як і жирна в цьому віковому діапазоні. Тому кремів від старості не існує.

З іншого боку, нерозумно заперечувати, що чим ми стаємо старше, тим більше отримуємо змін в шкірі – з’являються зморшки і плями, шкіра втрачає еластичність, провисає, тому що йде процес земного тяжіння. Так що, коли говорять про косметику вікової групи, мають на увазі застосування саме тих засобів, що допоможуть позбутися від пігментації (яка, до речі, ще сильніше проявляється у вагітних і жінок, які щойно народили, через зміни рівня гормонів), поліпшити тургор шкіри, розгладити зморшки (це словосполучення вживаємо з великим допуском, тому що насправді ми їх не розгладимо нічим, просто можемо зробити їх менш помітними).

Найголовнішим захистом від зморшок і плям, втрати еластану і колагену є сонцезахисний крем. Якщо юні дівчатка можуть (але не повинні) дозволити собі дурість не користуватися ним. То нам, “ягідкам знову” або тим, хто ось-ось ними стане, це можна пробачити. Адже, чогось вік нас таки повинен навчити, врешті-решт!

“Крем для очей”

На жаль, але правда. Крем для очей – це той же самий крем, але в маленькій баночці за набагато більшу ціну, враховуючи його кількість. Чому на упаковці часто пишуть – «уникати області навколо очей»? Це слід розуміти буквально, щоб крем просто не потрапив в очі. Зазвичай він містить хоча б кілька іритантів, які дратують слизову оболонку.

Під очима на шкірі немає сальних залоз, тому вона часто (але не завжди) сухіша, ніж решта шкіри. Якщо це ваш випадок, використовуйте просто жирніший крем, але звичайний.

Все те ж саме можна зробити навпаки – крем «навколо очей», якщо вже ви його придбали, можна намазувати і на інші ділянки обличчя.

Я знаю те, що ми говоримо, часто призводить дам в глухий кут, тому що всі начебто вже звикли до думки, що для кожної частини тіла повинен бути свій власний крем. На приклад, для декольте і шиї. Але, якщо міркувати логічно, декольте практично завжди – на сонці, а шия, знову ж таки, практично завжди, в тіні. Виходить, що в кремі для декольте повинен бути більший СПФ (якщо хоча б цим виправдати його наявність).

Та ж історія з носом – він постійно на світлі, тобто, очевидно, скоро з’явиться спеціальний крем для носа. І я навіть знаю, чим нам це доведуть – шкіра на носі практично завжди більш жирна, значить, потрібен особливий підхід!

А потім запакують крем в красиву коробочку, маркетологи вигадають елегантне гасло типу – для тієї, що дійсно піклується про себе – і, атас, ми пропали! Різко метнемося в чергу, тому що ми теж такі – дійсно дбаємо про себе.

Креми від целюліту

Не існує!

На даний момент немає ніяких наукових досліджень про будь-які компоненти косметики, які допомагають позбутися целюліту.

При целюліті ефективні дієти, фітнес і апаратні процедури, здатні впливати на підшкірну жирову клітковину. Я знаю точно – ніякий крем вам ніколи не допоможе!

Допоможе масаж з будь-яким кремом, обгортання, апаратні процедури – про що краще дізнатися у косметолога. Але всі креми з подібним призначенням – однаково неефективні.

Органічна косметика

Натуральна та антивікова косметика – чергове словоблуддя і марнослів’я маркетологів. Розглянемо докладніше.

Виростивши на грядці абсолютно органічний помідор, який удобрювали тільки гноєм, до того ж лише тих корів, які ніколи не пили і не курили, лягали спати о 9 годині і не дивилися новин, а поливати цей помідор виключно джерельною водою з срібного відерця, ви зможете отримати сертифікат вищевказаної організації без особливих проблем. Ну і що далі? Хіба наявність цього сертифікату свідчить про дієвість цього помідора в косметиці.

Якщо уважно прочитати словесне недотримання в подібних сертифікатах, напрошується висновок – сир для косметики використаний органічний. До речі, наші органічні російські червиві яблука – це досягнення рослинництва або його ганьба? Потім вам обережно повідомляють «Велика частина компонентів – органічна». Як це розуміти?

Ні для кого не секрет, що основний вміст будь-якого косметичного препарату – вода. І якщо вода чиста, з глибоких свердловин, а не водопроводу – для косметики це, безумовно, добре. Значить, в будь-якому випадку косметика з такою водою вже буде органічною?

Скажімо, екстракт подорожника, що застосовувався в кремі, виділений з листків рослини, зібраної в тайзі, якої не торкалася людська рука, а не на узбіччі шосе. Теж добре і правильно. І підтверджено сертифікатом.

Зверніть увагу, тільки це і підтверджено.

Але ні слова не говориться про те, як працює цей водний абсолютно органічний розчин подорожника в даній косметиці, і які завдання він вирішує. Ні слова про ефективність.

Інше питання до виробників та продавців органічної косметики: як, скажіть, без хімії, можливо зберегти дію натуральних інгредієнтів? Можна, на приклад, засолити їх чистою морською сіллю. І що? Це вже само розгладить зморшки?

Так звана органічна косметика цілком може бути безпечною, тому що не містить будь-яких страшних речовин, які, на це і натяк, містять продукти інших марок, але це не робить її автоматично ефективною.

Приклад. Якщо ви сильно обвітрили руки, їх можна змастити чистим вершковим маслом. Обвітрені, безсумнівно, пройде. Тобто, шкіра стара поступово злізе, але муки не полегшаться.

А можна використовувати крем для рук з хімічними елементами. На приклад, з гліцерином, молекули якого менші, ніж у масла – вони проникнуть в шкіру трохи глибше. Або візьмемо гіалуронову кислоту, яка утримає в шкірі вологу і не дасть їй вийти за першого ж миття рук, з ретинолом, який проникне ще глибше, в дерму, і змусить швидше виробляти колаген. Та ще й тітаніум діоксидом, який всю цю красу, отриманну від народження, збереже від променів сонця, не дасть їм зруйнувати колагенові зв’язки.

Якщо резюмувати – косметика – це не той матеріал, де має бути все тільки натуральним, як би нам цього не хотілося. Погодьтеся, зараз жінки виглядають краще, ніж в їхньому віці виглядали мами, і зовсім не через натуральность продукції, яку використовують.

На які ще обіцянки не варто купуватися?

Не існує кремів і косметичних засобів від розтяжок, темних кіл під очима. Не буває клітинної косметики, а також косметики з ДНК, стовбуровими клітинами і іншої медичної термінології. Не буває кремів, які можна порівняти за дією з ботоксом, рестилайном і іншими інєкційними препаратами. На жаль, але наука так далеко ще не зробила крок.Як косметика може нам допомогти? Що вибирати в магазинах?

Засоби для щоденного догляду

Увага – це важливо!

Антивікова косметика може знаходитися тільки у тубах або пляшках-дозаторах для того, щоб бути дієвою. Настільки милі серцю баночки Діор, Шанель, Есті, які так класно виглядають на туалетному столику, вороги всіх корисних компонентів. Від зіткнення з киснем більшість продуктів окислюється, зацвітає. Своїми пальцями ми приносимо туди таку хмару бактерій, що можна підхопити все, що завгодно – від роздратування до запалення. І не кажіть мені про палички-лопатки, у мене їх перебувала тонна! Баночки – це минуле століття.

Сонцезахисні засоби – наше косметичне все!

Ніколи не виходьте з дому без нього, ні в жовтні, ні в грудні, ніколи. Це може бути зволожуючий крем з SPF, тональний крем з SPF або спеціальний сонцезахисний – без різниці. Головне, щоб фактор захисту був не менший 15 SPF.

Якщо вам доводилося бачити, пардон, попу вашої бабусі, ви не могли не помітити, що на ній менше зморшок, ніж на її обличчі, бо попа ніколи не бачила сонця (наші бабусі не відали про стрінг-бікіні). Науково доведено, що 95% зморшок виникають від сонця! Від нього ж – темні плями, веснянки. Не забуваємо і про рак шкіри, ніхто не застрахований в тому числі і від нього.

Загалом, якщо у вас немає з косметики нічого, купіть тільки одну річ – сонцезахисний крем, і буде вам щастя. 

Чим керуватися при його виборі? Сонцезахисний крем працює тільки, якщо в ньому є такі речовини, як цинк оксид, титаниум діоксид або авобензон (краще якщо два з трьох, тому що один авобензон не стійкий).

У сонцезахисних засобах є ще такі хімічні компоненти як Mexoryl SX, і Tinosorb – це саме те, що захищає нас від променів B, яких називають «тихими вбивцями» – від них шкіра не почервоніє, тому що це радіація, що вбиває нас на молекулярному рівні.

Якщо у вашому засобі цих складових немає, значить воно не є сонцезахисним! Це – вазелін, намастіть ним п’яти – м’якші будуть!

Я сама дуже не люблю відчуття сонцезахисного крему на обличчі, але що робити? Якщо шкіра жирна, що найгірше, користуйтеся, на приклад, сонцезахисними спреями – спочатку набризкайте на долоню, потім на обличчя. Якщо ви прихильниця мінеральної пудри, можете використовувати її в якості сонцезахисної. Тільки пам’ятайте, всі сонцезахисні засоби потрібно оновлювати!

До речі, не забудьте нанести їх на шию, декольте (на ту шкіру, яка постійно бачить сонце), на руки і все те, що не закрито одягом від сонця.

Що очищають

Ні в якому разі не використовуйте мило. Воно пересушує, залишає наліт, і взагалі – вчорашній день. Немає необхідності в якихось особливих засобах для зняття макіяжу окремо з очей і губ, підійде звичайний Клінзер, просто розчинний у воді. Абсолютно без різниці, яким Клінзером або засобом користуватися, тому що його завдання – всього лише вас умити. Всі дорогі, круті і екзотичні інгредієнти, про які часто кричать фірми, залишаються на вашій шкірі менше хвилини, тому ніякої істотної шкоди або користі вони вам не принесуть.

Клінзерів, просто кажучи – умивачок, достатньо в будь-якій марці, вони всі однакові. Можна порекомендувати, на приклад, «Neutrogena One Step Gentle Cleanser». Можна сміливо використовувати звичайний Лореаль – у них хороші Клиінзери і для сухої, і для жирної шкіри.

Тонізування

Тонік вважається не обов’язковим, але бажаним і приємним додаванням до догляду – він знімає залишки макіяжу, злегка зволожує і заспокоює шкіру. Тільки для дуже жирної шкіри тонік може бути зі спиртом, для просто жирної – з кислотою, а ще краще – просто зволожуючий.

Я читала, що в Росії люблять протирати шкіру мінеральною водою. Якщо чесно – не рекомендується, тому що вам якраз треба прибрати зі шкіри всі непотрібні речовини, а не нанести їх.

4. Відлущування або пілінг

Тільки у дуже молодих людей (ну, може, до 25 максимум, та й то в більш екологічно сприятливих країнах, ніж наша) з нормальною шкірою відлущування відбувається само собою – шкіра сама оновлюється за 28 днів в середньому. З віком цей процес сповільнюється, і шкірі треба допомагати.

Для цього найкраще використовувати кислотне відлущування – не просто скраби з кісточками, а продукти з АХА (молочна і гліколева кислоти) або БХА (саліцилова кислота). Наносьте на обличчя невелику кількість продукту (з ніготь великого пальця,) тонким шаром, ретельно розмажте. Щоденні невеликі пілінги допоможуть шкірі скинути «старі» шари і звільнять місце для нової молодої шкіри.

Домашнє відлущування ні в якому разі не замінить салонні процедури, тому що неможливо досягти потрібної концентрації кислот вдома – їх просто не продають, побоюючись судів з дамами, які можуть самі собі попалити шкіру. У салоні при проведенні пілінгу знімається більше шарів шкіри. При цьому, знімаючи шари, ми змушуємо шкіру захищатися, тобто скоріше виробляти новий колаген і еластан, які відповідають за її пружність, еластичність, тобто ознаки молодості і здоров’я шкіри.

Засоби з АХА (молочна і гліколева кислоти) і БХА (саліцилова кислота) ефективно відлущують шкіру, якщо їх pH фактор від 3 до 4, і вони не містять алкоголю, щоб не дратувати шкіру занадто сильно.

Ефективна концентрація АХА – 5-10%, БХА – 1-2% для домашнього використання. Салонні пілінги – могутніше.

АХА і БХА можуть поєднуватися в одному продукті, при цьому вміст одного з них буде невеликим, тому що вони все ж призначені для різних типів шкіри. Для сухої краще АХА, для жирної, з чорними крапками – БХА, якщо шкіра комбінована – їх краще чергувати.

Відлущувачі використовуються від 2 разів на день до 1 разу на тиждень при молодій шкірі без проблем (років до 25). Важливо: використання крему з СПФ при цьому – обов’язково.

Засоби з ретинолом

В одному журналі я читала статтю косметолога, де вона стверджує, що жінок, що користуються засобами з ретинолом, вона впізнає навіть з іншого боку кімнати. Результат – на обличчі.

Навіщо він потрібен в косметиці? Ретинол допомагає стимулювати вироблення колагену і еластану, змушує «піднятися» шкіру у впадинках, утворених зморшками. Тобто, засоби з ретинолом – це наш порятунок.

Якщо ви вже у віці і бажаєте придбати дійсно ефективний крем, необхідно щоб в його складі був ретинол. Таких засобів досить багато. Шукайте в інтернеті, і ви знайдете препарати за різною ціною.

Наприклад, Дімініш Есті Лаудер (80 $), сироватки та нічні креми (втім, практично вся продукція) французької фірми ROC (ціна 20-30S) і простий наш російський крем з ретинолом – Ретиноєва мазь від вугрів (це не помилка, в разі вугрів теж необхідно відлущити шкіру і змусити її виробляти колаген) за 130 р – випускається в 2 концентраціях = 0.05% і 0.1%.

Почніть з невеликих концентрацій. Використання крему з СПФ при застосуванні засобів з ретинолом – обов’язково.

Засоби для відбілювання шкіри

Відбілювання шкіри – це поступове відлущування потемнілого місця, в результаті чого з’являється нова молода світла шкіра. Цей процес складається не з однієї стадії, а з декількох – з кожним разом шкіра буде все світліша і світліша.

Що впливає на відбілювання? Зупинити або сповільнити вироблення меланіну допомагають, в основному 2 інгредієнти – гідрохінон і ретинол. Краще – якщо в поєднанні.

Зазвичай в косметиці гідрохінон міститься в концентрації до 2%, але дерматолог може виписати мазь і до 4%. Не соромтеся звертатися до медицини або в салон краси. Вважається, що креми з 4% гідрохіноном не менше дієві, ніж лазер або пілінг, і більш щадять шкіру. Кремів з гідрохіноном багато – читайте етикетку. Всі вони однаково дієві, вибирайте на свій смак і розмір гаманця.

Разом з перерахованими вище препаратами, нам знову знадобляться засоби з АХА – молочна та гліколієва кислоти зроблять свою справу щодо відлущування.

Будь-які відбілюючі процедури безпечніше проводити вночі. Це нова шкіра – бережіть її. Вона надчутлива до сонця! При процедурах по відбілюванню, ваш денний крем повинен містити 30 СПФ.

Засоби для догляду за шкірою

Сироватки

Догляд за шкірою передбачає, перш за все, використання концентрованих сироваток з вітамінами і антиоксидантами. Сироватки – це більш легкий варіант кремів за рахунок більшої кількості силікону в них, і більшої кількості антиоксидантів і вітамінів, ніж в звичайних кремах. Для жирної шкіри сироватка може замінити крем, з одним тільки застереженням – сироватка ніколи не містить СПФ, що дуже важливо для шкіри в денний час.

Сироватка зазвичай дорожча від крему, саме через вартість вітамінів і антиоксидантів. Користуватися можна різними сироватками, різних брендів, різних складів, щоб дати шкірі якомога більше корисних речовин, чергуючи їх або використовуючи курсами – мінімум 28 днів, краще довше. На них я б не радила економити.

Сироватки використовують як вранці, так і ввечері, під макіяж або соло (тільки ввечері через відсутність СПФ, знову ж), в молодому – до 25 років віці – не кожен день, а пару разів на тиждень.

Якщо після нанесення сироватки, ви продовжуєте відчувати стягнутість шкіри, нанесіть зверху будь-який зволожуючий крем.

Маски

Маски потрібні для того, щоб пом’якшувати і зволожувати шкіру. Підійдуть будь-які, бренд не має значення – і самі робіть, і купуйте. Можна придбати будь-які для свого типу шкіри і користуватися ними 2-3 рази в тиждень по необхідності.

Догляд за тілом

Коли заходить мова про догляд за собою, з’ясовується, що багато жінок нехтують доглядом за тілом, тому що просто не доходять руки. Проте, приказка говорить, що вік жінки видає її шия і руки, пам’ятаєте?

Тому в 40 років багато жінок мають хорошу доглянуту шкіру обличчя, але темні плями і втрата еластичності шкіри рук і шиї, які й видають їхній вік.

Поговоримо про догляд за тілом, яке так само, як і обличчя, потребує очищення, відлущування, зволоження і захисту.

Як очищати? Ясна річ, митися, але не милом, яке пересушує шкіру і залишає наліт. Тому – гелі для душу, ванни і всього іншого, так само як і шампуні, прекрасно впораються з цим завданням.

Ні бренд, ні ціна цих продуктів не має ніякого значення, бо знаходяться вони на шкірі настільки недовго, що не можуть збагатити її тими екзотичними компонентами, які розхвалюють маркетологи, просуваючи черговий супер засіб.

Найбільшу увагу після обличчя залучають шия і декольте, тому на них накладаємо все те ж саме, що і на обличчя – тобто, і тонік, і відлущуючі засобии, і маски, і крем, особливо сонцезахисний.

Якщо шкіра декольте сильно пошкоджена сонцем – з темними плямами, зморшками, то використовуємо засоби з ретинолом. Якщо потрібно, відбілювання темних плям, користуємося засобами з гидрохиноном.

Руки

Вони завжди на виду і теж видають ступінь доглянутості жінки. Шкіра рук від постійного зіткнення з усілякими миючими засобами, сонцем, вітром і т.д. висихає, стає грубішою і темнішою. Тому сильно зволожувати жирним кремом руки – не розкіш, а необхідність! Він повинен стояти на тумбочці кожної дами, яка себе поважає.

Ні його бренд, ні ціна ніякого значення не мають, тому що головні інгредієнти тут – гліцерин, ланолін, так що сміливо беріть будь-які «Бабусині лукошки», ефект один.

Ліричний відступ. Придбайте 2 сонцезахисних креми – кращий й дорожчий для обличчя, шиї, декольте, дешевший – для рук, ніг і всього іншого, що не прикрите одягом (В ідеалі – все тіло повинно бути намазане сонцезахисними засобами, тому що одяг також пропускає промені-вбивці).

Зараз багато фірм випускають недорогі креми для рук з сонцезахисним фактором (Ньютроджіна, Олею), тримайте тюбик і на роботі, щоб намазатися перед виходом додому.

Лікті, п’яти, коліна

Шкіра на них грубіша і суша, ніж на решті тіла, так що її важливо відлущувати ексфоліантом з 2% саліцилової кислотою (БХА) і накладати дуже жирний засіб навіть бальзамного типу.

Догляд за волоссям

Дівчата, повірте, волосся – це нежива субстанція.

Все, що росте у нас на поверхні, наприклад, нігті, зуби і волосся – змінити ніяк неможливо. Поламався ніготь – чекай поки виросте новий, болить зуб – йди до стоматолога.

Волосся може виглядати краще або гірше від засобів, які використовуєте для його миття. Якщо в них більше силікону – волосся блищить, тому що силікон їх огортає тоненькою плівкою, лусочки волосини склеюються – ось і весь секрет хорошого стану волосся.

Якщо волосся просто мити шампунем, який залишає на волоссі осад – волосся може стати тьмяним, електризуватися, липнути одне до одного.

На стан волосся діє не шампунь, а бальзам-кондиціонер. Завдання шампуню – розчинити жири і бруд, змити їх і не залишити на волоссі мінералів.

З цього випливають висновки:

1) шампуні дорожче $ 5 абсурд!

2) Треба не економити на кондиціонерах для волосся. Зовсім не обов’язково кидатися на Ланком, він нічим не кращий. Але, якщо бюджет обмежений, купіть собі хоча б звичайний Гарньє.

Чи існує нешкідлива фарба для волосся?

Фарби для волосся руйнують пігмент волосинок, поміщаючи туди свій фарбувальний пігмент. Якщо фарба стійка, пігмент «сидить» на волоссі до 3 місяців, якщо нестійка (пінки та ін) – один тиждень або до першого миття.

Яку фарбу можна вважати більш бережною для волосся? Ту, яка не зруйнує пігмент волосин? Так тоді вона діяти не зможе.

Відповідь очевидна – усі барви діють однаково, жодна з них (крім натуральних хни і басми) для волосся не корисна.

Як відновлювати волосся?

Використовуйте різні маски. Бальзами-кондиціонери діють аналогічно масці, якщо тримати їх більш тривалий час. Користуйтеся і тими кондиціонерами, які не потрібно змивати. Вони «тримають» силіконову плівку сильніше, але волосся від них швидше стає липким. Вибирайте, що вам більше підходить!

Можна час від часу робити масляні обгортання – волосся вбере масло і стане шовковистим.

Про прищі

Прищі утворюються через те, що шкіра, яка повинна сама себе оновлювати і струшувати ороговілі клітини, раптом «гальмує» цей процес, і пора забивається омертвілими клітинами «старої» шкіри.

У підлітковому віці це відбувається тому, що інтенсивно ростуть клітини якраз нові, а старі просто не встигають «злиняти», як шерсть у тварин. У всіх інших вікових групах – це дійсно недопрацювання шкіри. (Я не кажу про основну внутрішню причину – гормони).

Так ось, настав час, коли не може вилитися вміст (шкірні секреції) – потенційний прищ. Якщо в неї потрапили бактерії, активно розмножуються на жирній поверхні (а саме на жирній Т = зоні у нас більшість прищів), пиши пропало – прищ здувся і почервонів.

Що робити?

Крок перший

Перш за все, ретельно вмиватися, очищати шкіру, щоб змивати бактерії і не давати їм проникати в пори. Вмиватися не милом, а хоча б і кремом для гоління, якщо зовсім немає грошей. А якщо вони є, то пінних умивалок у будь-якої фірми – навалом!

Крок другий

Відлущувати шкіру, щоб не допустити закриття пор. Можна користуватися будь-яким скрабом або просто мочалочкою для обличчя (це великий геморой, на мій погляд, тому що цю мочалочку треба потім мало не кип’ятити, так що простіше – маленьким вош клоу – шматочок махрового рушничка 10-15 см, його-то якраз потім кип’ятити легко і просто). Але – фізичне відлущування, на жаль, не може повністю «задавити» проблему.

Скрабу дуже часто недостатньо, тому потрібні хімічні ексфоліанти, склад яких проникає в шкіру, розм’якшує сальну пробку і «вимиває» її з пор. Хімічні Ексфоліант – це АХА (гліколева і молочні кислоти) або БХА (саліцилова). Друга краще, тому що проникає глибше, прочищаючи заодно і чорні крапки на носі і щоках (ну і всюди, де є). Так що дивіться на етикетку.

Крок третій – дезінфекція пори і «вбивання» вогнища

Супер засіб для цього – бензол-піроксид. Запам’ятайте цей інгредієнт, він врятує вас не раз. Випускається 5% і 10%, для свого квітучого сина-підлітка я беру – 10%. Він, правда, завиває, що дуже сохне шкіра, тому наносити його можна не на все обличчя, а саме на осередки. Це палиця з двома кінцями, бо не знаєш, де прищ вискочить завтра.

Цей бензол-піроксид є в складі кремів від вугрів всіх фірм. Інша справа, що у нас зазвичай не вистачає грошей на всю продукцію. Ось і обмежуються люди або умивалкою, або тоніком, а потрібен саме крем – крихітний такий тюбик. Такі бренди як «Клеар Скін», «Ньютроджіна» його мають точно. У Ейвон є засіб з маслом чайного дерева – це теж дуже хороший компонент, але він потрібен в концентрації 5%, а в їхньому складі менше, десь 1% – при серйозних вуграх це не допоможе.

Точно так само діє ретиноєва мазь – відлущує і знезаражує, я її дуже всім рекомендую. Однак, при сильних вуграх використовуйте обидва засоби точково! А ексфоліант обов’язково на все обличчя. До речі, наберіться терпіння – перші результати буде видно швидко, але повністю очистити шкіру можна тільки за місяць. (У підлітків – довше).

Якщо нічого не допомагає, зверніться до лікаря – він повинен виписати антибіотики, або проконтролювати гормональний баланс за допомогою протизаплідних таблеток.

Найкраще – зверніться в клініку. Дуже добре допомагають фото-процедури.

Ліричний відступ. Коли буваю в Росії і бачу молодих людей зі страшними вуграми або слідами вугрів, завмирає серце. При цьому дивує, що одягнені вони дорого, з ювеліркою. Тут розумієш, що, мабуть, не в грошах справа, просто тупа надія на те, що само пройде або дивись, розсмокчеться. Хочеться повбивати батьків.

Як фахівець, я розумію, що вилікуватися досить просто, якщо використовувати саме медичний підхід, а не поради бабусь – дігтярне мило, огірковий лосьйон, лєвоміцитинові присипки.

Так що, дівчатка, милі, ось на цьому не економте. Треба фотопроцедури робити, якщо крем не допомагає, то робіть. І собі, і дітям-підліткам. Бо який лак на нігтях, за 1000 або 20 рублів – немає різниці, а в разі явних косметичних недоліків – є.

У висновку ще раз кілька важливих правил:

Не буває безпечної засмаги – ні в солярії, ні на пляжі, ніде. Якщо ви жити не можете без темного кольору шкіри, безпечніше використовувати автозагар. Не забувайте, що автозагар не захищає шкіру від сонця і користуйтеся захисним кремом.

Ніякі витяжки з трюфелів, ікри, сперми мексиканського тушкана і інших інгредієнтів, які круто звучать, не роблять вашу косметику більш дієвою.

Якщо косметична марка настільки ексклюзивна, що її не купити в звичайному магазині, або навпаки ця марка випускає все – від дихлофосу до коктейлів для збільшення пеніса і грудей – це неправильна косметична марка.

Неможливо за допомогою косметики позбутися мімічних зморшок (тут допоможуть тільки ботокс і співтовариші), від провисання шкіри (брилі і подвійне підборіддя прибере тільки пластика), від носогубних складок (ваш рецепт – філери-наповнювачі). Косметичні засоби (не всі!) можуть допомогти позбутися від сіточки не мімічних зморшок, не мати коричневих плям і вугрів, лущення та інших косметичних недоліків.

Антивікова косметика далеко не так ефективна, як хотілося б нам і виробникам. Тому не намагайтеся купити подорожче в розрахунку на ефективність. Ідіть в салон – на масаж, чищення, пілінги, лазер. Саме ці процедури, а не креми, творять чудеса.

Не вірте, коли кажуть, що якась Демі Мур користується цим кремом, і тому вона така ягідка. Може бути, кремом вона і користується, але ще проводить по 3 години в спортзалі, їсть екологічно чисту їжу, не курить, робить всі доступні косметичні процедури і навіть вдається до пластичної хірургії. Так що її квітучий вигляд – зовсім не заслуга супер-пупер крему. Не віддавайте за нього шалені гроші і не чекайте дива. Адже, антивікова косметика не існує в природі – це афера століття виробників, які на цьому заробляють”.

Поділіться коментарем