Квіти липи — користь, рецепти, лікувальне застосування

2201
Квіти липи — користь, рецепти, лікувальне застосування

Квіти липи — унікальний подарунок природи, що зцілює майже від усього. Ми розповімо про користь цього дерева та його цвіту, секрети цілющих рецептів та їх лікувальне застосування. Лікувальною властивістю володіють всі частини цього дерева. Квітки багаті аскорбіновою кислотою, таліцином, каротином і флавоноїдами. Які зазвичай застосовують і вигляді відварів і настоїв.

фото https://www.proza.ru

Вони допомагають побороти судоми, біль, виводять сечу і піт з організму, знімають запалення. Настоянкою з липового цвіту полощуть горло, лікують простудні захворювання. Також квіти липи можуть вгамувати головний біль.

Лікувальне застосування липового цвіту

фото http://maiden.com.ua

Квіти липи знищують хвороботворні бактерії в організмі людини, знижують жар, виводять мокроту і мають локальне призначення. При циститі застосовують лікувальний відвар. Від застуди і грипу використовують настої, які приймають всередину і для полоскання горла. Гарячий відвар квіток на воді сприяє виділенню поту, тому служить для домашніх інгаляцій.

Ревматизм суглобів, судоми, запаморочення — всі ці недуги лікують за допомогою липового цвіту. При хворобах нирок, шлунково-кишкового тракту, патологіях жовчного міхура, лихоманці та застуді вживають по 2-3 склянки відвару в день. Для приготування цілющого відвару потрібно 2 ст. ложки квіток на одну склянку гарячої води.

Липовий цвіт входить до складу лікарських препаратів, що посилюють виділення шлункового соку, що полегшують надходження жовчі в дванадцятипалої кишки.

фото https://www.rusteaco.ru

Квіти липи мають заспокійливу дію на нервову систему, зменшують в’язкість крові. Препарати із суцвіть мають протимікробну, протизапальну дію. Застосовуються при ангіні – рецепти

Припарки і примочки з відвару використовують при опіках, виразках, геморої, ревматизмі і подагрі.

Унікальними властивостями володіє липовий чай, в ньому містяться безліч вітамінів і інших корисних компонентів.

Для того, щоб отримати максимальний ефект від чаю, необхідно правильно заварювати його. Для приготування використовують висушені, подрібнені квітки або приквітки. Заварювати напій слід гарячою водою, але не окропом. Після цього потрібно щільно вкрити чайник. Дати настоятися протягом 30 хв. На склянку гарячої води буде потрібно столова ложка липового цвіту.

фото https://prelest.com

Користь липи

  • Плоди липи так само є цінною лікарською сировиною, яку застосовують, як кровоспинний засіб при зовнішніх кровотечах.
  • Листя цього — це компрес при головному болі, ефективне лікування фурункулів і інших шкірних захворювань. Порошком з листя присипають рани для зупинки кровотечі. Сік листя вживають як знеболювальний, протизапальний засіб.
  • Потовчені бруньки липи використовують при опіках і маститах. А з кори заварюють жовчогінний чай.
  • У науковій і народній медицині знайшло лікувальне застосування липове вугілля, яке отримують з гілок і деревини дерева. Воно поглинає токсини і шкідливі речовини в організмі в величезному обсязі. Використовується при проносі, дизентерії, захворюваннях шлунка і кишківник.
  • Користь липи при туберкульозі, бронхіті, катарі бронхів так само неоціненна. Для лікування цих важких захворювань застосовують настої. Щоб зробити настій з квіток, потрібно змішати склянку крутого окропу з 1 ст. ложкою квіток і дати настоятися 40 хвилин. Отриманий склад пропускають через дрібне сито або марлю. П’ють 3 рази на день по 1 склянці.
  • Проти кольок і болю в кишківнику приймають спеціальні ванни. Для того щоб приготувати лікувальну ванну змішують літр води з 8 жменями квіток. Отриману суміш кип’ятять 5 хвилин і настоюють 30 хвилин. Потім проціджують і виливають у ванну. Лікувальну ванну приймають 15 хвилин.
  • Липа допомагає вилікувати і простатит. Ліки виготовляють з вугілля її деревини, які подрібнюють і заварюють як кавовий напій.
  • Відвар липи допомагає при ракових захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Для цього роблять спеціальний склад. Склянкою окропу заливають столову ложку насіння липи і кип’ятять протягом 15 хвилин, потім проціджують. П’ють 3 рази в день: вранці, в обід і ввечері, розділивши вміст склянки на 3 частини.
  • Липовий мед теж оздоровлює весь організм. Щоденне вживання меду натщесерце є хорошою профілактикою захворювань очей, покращує зір, зміцнює стінки судин, омолоджує організм.
фото https://saratov24.tv

Крім корисних властивостей квіти липи мають протипоказання. Так, чай з цієї рослини дає додаткове серцеве навантаження, тому не рекомендується людям з серцевою недостатністю. Звичайний чай можна повністю замінювати на липовий. Зловживання цим напоєм може призвести до порушення зору і хвороб нервової системи.

Липа і косметика

фото https://www.rusteaco.ru

Липа містить фітогормони, тому володіє охолоджувальним ефектом. Вона доброчинно впливає на шкіру, тому входить до складу масок, кремів і лосьйонів, для догляду за нею. Настоєм полощуть волосся, щоб повернути йому блиск і здоровий вигляд. Ванночки з додаванням липового відвару освіжають шкіру, роблять її еластичною і знімають втому.

Квіти липи мають величезну користь для людського організму. Саме тому рецепти на їх основі мають лікувальне застосування і в народній, і в традиційній медицині, і в косметології.

Поділіться коментарем