Желатин: правда, яку потрібно знати кожному вегетаріанцю та вегану

54

Желатин став основним продуктом у багатьох наших дієтах, але чи знаєте ви, чим він є насправді? Желатин — це білок, отриманий шляхом кип’ятіння шкіри, сухожиль, зв’язок та/або кісток з водою. По суті, він виготовляється в основному з матеріалу, який залишився після м’ясного виробництва — свинячих шкір, рогів і кісток великої рогатої худоби! Технічно він навіть не є джерелом їжі, він використовується як загусник у ряді продуктів і надає їжі м’яку та стійку консистенцію. Я знаю, що це огидно, але ви та ваші діти справді не повинні їсти це. Я навіть не знаю, чому це законодавчо можна вважати «харчовим» продуктом.

Великі проблеми для вегетаріанців і веганів

Желатин не для вегетаріанців і, звичайно, не для веганів. На жаль, мільйони вегетаріанців і веганів можуть несвідомо використовувати продукти тваринного походження, оскільки список продуктів, які містять желатин, здається, збільшується щодня. Обов’язково купуйте лише сертифіковані веганські, безпечні для тварин продукти для тіла та обов’язково читайте етикетки на харчових продуктах!

Желатин: де міститься?

З’ясувати, які продукти містять певні продукти, складно, і желатин не є винятком. Цей рятівний список продуктів, що містять желатин, адаптовано з Veggie Boards і Mathrubhumi.

Продукти, що містять желатин:

  • Маршмеллоу
  • Поп-тартс з глазур’ю
  • Інші пластівці з глазур’ю
  • Желе
  • Skittles, Star-bursts Jr, mints, гумка Trident, M&M’s, батончики Snickers
  • Зефір
  • Желейні черв’яки/ведмеді
  • Йогурти
  • Заморожені овочі (в пакеті)
  • Глазур
  • Вершковий сир
  • Сметана
  • Кава, замінники молока
  • Пастилки
  • Капкейки бренду Hostess

Желатин також використовується в продуктах зі зниженим вмістом жиру, щоб імітувати відчуття жиру та створити об’єм без додавання калорій.

Нехарчові товари, що містять желатин:

  • Оболонки аптечних капсул.
  • Загусник у багатьох фармацевтичних препаратах.
  • Імплантовані медичні пристрої, наприклад, у деяких наповнювачах кісткових пустот.
  • Різні мазі.

Вегетаріанські та веганські альтернативи

Вегетаріанці та вегани, не хвилюйтеся! Є кілька фантастичних альтернатив желатину на основі овочів, тому вам не доведеться відмовлятися від усіх смачних ласощів. Альтернативи желатину включають джерела гелю нетваринного походження, такі як агар-агар, карагенан, пектин, коняк і гуарова камедь.

Приготування з агаром

Для тих із вас, хто часто готує більшу частину їжі з желатином: спробуйте використовувати агар — він виготовлений з морських водоростей і поставляється у вигляді порошку або пластівців, доступних у будь-якому магазині здорової їжі. Як і желатин, агар сповнений білка і містить багатий набір мінералів, які містяться в морських водоростях.

Щоб використовувати агар, замініть кожну столову ложку порошкоподібного желатину на столову ложку порошкоподібного агару. Готуючи з агаром, враховуйте наступне:

  • Замочіть агар з рідиною за вашим рецептом приблизно на 15 хвилин, а потім доведіть його до кипіння. Після цього зменште вогонь і помішуйте, поки суміш повністю не розчиниться. Агарово-рідинна суміш стає гелевою в міру охолодження.
  • Кислі продукти послаблюють гелеутворюючу здатність агару, тому, якщо ви зміцнюєте кислу рідину, використовуйте більше агару.
  • Ферменти деяких фруктів розщеплюють агар. Отже, як і у ваших звичних рецептах з желатином, ви можете використовувати замість них консервовані фрукти, оскільки вони попередньо відварені.
Поділіться коментарем