Чому краще спати окремо від своєї половинки – наукові факти

893
Чому краще спати окремо від своєї половинки - наукові факти

Наукові факти вчергове говорять, що краще спати окремо від своєї половинки. Якщо зануритися в історію, то стане зрозуміло, що відходити до сну разом сімейні пари стали не так давно. Ще у Вікторіанську епоху спати подружжю в одному ліжку було не прийнято, як і в Росії, аж до революції. Спали окремо зазвичай дружини з чоловіками і в селянських хатах.

В Азії будинки часто ділилися, і досі діляться, на чоловічу і жіночу половину. В Стародавньому Римі спільне ложе було тільки місцем любовних утіх, а спати подружжю було прийнято в різних місцях. «Індустріальний сон». Традиція спільного сну прийшла до нас разом з індустріалізацією і з переїздом населення в міста.

Обмежені побутові умови не завжди дозволяють «розгулятися» і поставити в квартирі два ліжка. Зіграв роль і соціальний фактор – усталена за ХХ століття традиція спільного сну привела до появи стереотипу про те, що, якщо подружжя спить окремо, то щось у них в шлюбі не гаразд. Але чи так це?

Тільки заради сек*у

фото https://umbrella.green/pochemu-luchshe-spat-razdelno-so-svoey-vtoroy-polovinoy/

Всерйоз заговорили про те, що спільний сон подружжя – це не найкраще з благ сучасної цивілізації в 2009-му. У цьому році на Британському фестивалі науки, який за популярністю можна порівняти з науковим «Оскаром», дослідником сну з Університету Суррея, Нілом Стенлі, була зроблена доповідь, основна теза якої полягала в тому, що «спати з кимось» добре тільки в значенні «займатися сексом», все інше – патологія.

Сам вчений зізнався, що вже багато років спить зі своєю дружиною в різних ліжках і всім бажає того ж. «Сон – егоїстичне заняття. Його не треба ні з ким ділити», – зробив висновок Стенлі. «Чи не краще крастися навшпиньках по коридору до бажаної коханої, ніж хропіти і штовхати її всю ніч?», – запитував Стенлі у вчених, які приїхали на конференцію. І вони задумалися.

Наукові факти про осередок напруги

фото https://umbrella.green/pochemu-luchshe-spat-razdelno-so-svoey-vtoroy-polovinoy/

На думку професора соціології Пола Розенблатта, автора книги «Двоє в ліжку. Соціальна система пар, які сплять в одному ліжку», спальня часто стає «вогнищем напруги», де між чоловіком і дружиною регулярно спалахують суперечки і сварки. А спільний сон може бути не таким невинним явищем, як про нього прийнято думати.

Так, наприклад, подружжя сперечається і лається через те, чи можна пускати до себе в ліжко домашніх тварин. Або через те, що хтось в ліжку курить, хропе, дивиться телевізор, брикається, тягне ковдру на себе, шарудить газетою, або не відключає мобільного телефону. Сперечаються і про те, на який час заводити будильник.

За словами професора, в багатьох випадках проблему можна було вирішити просто роз’їхавшись по різних спальних місцях. «Але у людей сидить в головах стереотип, – говорить Розенблатт. Адже, вважається, що спати подружжю разом так природно». У противників спільного сну подружжя дійсно багато аргументів. По-перше, вже згадане хропіння часто є причиною того, що подружжя не висипається, обоє ходять нервові і в підсумку – розлучається. Хропіння навіть знижує лібідо.

Дослідники підрахували, що неспокійна поведінка одного з партнерів краде у другого в середньому 49 хвилин сну щоночі. В результаті позбавлена повноцінного відпочинку людина стає нервовою, погано працює, частіше свариться, знижує сексуальную активність, що призводить до руйнівних наслідків для шлюбу.

Заради сну

фото https://umbrella.green/pochemu-luchshe-spat-razdelno-so-svoey-vtoroy-polovinoy/

Роздільний сон дає подружжю можливість краще висипатися, він здатний оновити та урізноманітнити їхні сексуальні стосунки. За опитуваннями психологів, багато пар відзначають, що, з тих пір, як вони стали спати окремо, секс став цікавити їх більше.

Поганий сон – причина не тільки поганого настрою і зниження життєвої активності, але і гормонального дисбалансу, нічних вилазок до холодильника і набору ваги. Роздільний сон може змінити цю тенденцію.

Нарешті, багатьом людям просто необхідний особистий простір. А коли їх вночі постійно гноблять, стягують з них ковдру і спихають на край, це не найбільш кращим чином позначається на загальному стані.

Саме тому вчені говорять, що краще спати окремо від своєї половинки. Вони наводять наукові факти, що спати окремо буде корисно для обох партнерів. І годі думати про стереотипи, що подружжя має спати разом. Адже, це може тільки розбити пару, а не укріпити подружні стосунки, як це прийнято вважати зараз у суспільстві.

Поділіться коментарем