"Ікота, йди на Федота" – як позбутися гикавки

2283

Існує багато методів, як позбутися гикавки: і народні й традиційні. Народна мудрість говорить, що треба сказати слова “Ікота, йди на Федота”. А от медики пропонують цілі методики, як побороти гикавку.

Гикавка — це неприємно і, як завжди, з’являється в непідхожий момент. Щоб її припинити, можна висунути язик, посперечатися і навіть зробити ректальний масаж. Ми знайшли дев’ять дієвих способів, як від неї позбавитися. Вам залишається тільки обрати.

фото https://versiya.info

Причини гикавки

Стрес, переохолодження, переїдання або зловживання алкоголем можуть спровокувати мимовільні скорочення діафрагми. При кожному спазмі з легень виштовхується повітря. Воно виходить через гортань і закриває голосову щілину і надгортанник. При цьому виникає такий звук. Це і є гикавка.

фото http://ne-ikat.ru

Як позбутися гикавки швидко

  • Натиснути на корінь язика
  • Доторкніться пальцями до основи язика, наче намагаєтеся викликати блювоту. Спазм стравоходу припинить скорочення діафрагми. Неприємно, але ефективно.
  • З’їсти щось незвичайне
  • Покладіть на язик шматочок лимона, з’їжте ложку цукру, скуштуйте сіль. Раптове потрапляння в шлунок продукту з різким смаком (кисле, гірке, солодке, солоне) спровокує виділення шлункового соку і відверне вас від гикавки.
  • Підготуватися до занурення
  • Закрийте вуха великими пальцями обох рук. Закрийте ніс мізинцями. Зажмурте очі. Зробіть глибокий вдих і затримайте дихання на максимально довгий час. Після такої вправи ви почнете часто і важко дихати. Це дозволить діафрагмі розкритися, і гикавка припиниться.

Позбутися гикавки науковими методами

фото https://cherrymonk.net

Випити води з затиснутими вухами

Метод простий і доступний, а медики доводять його ефективність протягом майже 40 років. Візьміть велику склянку (400 мл) холодної води, поставте в неї трубочку і поставте на стіл. Заткніть вуха пальцями й повільно випийте всю воду через соломинку. До кінця процедури гикавка обов’язково пропаде — так кажуть нам вчені й лікарі.

Висунути язик

Винахід цього методу приписують серу Вільяму Ослеру. Щоб позбутися гикавки, висуньте язик якомога далі й пальцями м’яко потягніть його вниз і назовні.

Провести ректальний масаж

Як би не червонів автор цих рядків, наука є наука. Лікарі медичного центру Бней-Ціон (Хайфа, Ізраїль) саме таким чином вилікували 60-річного пацієнта з гикавкою, що ніяк не проходила. Пізніше інформація підтвердилася: сім з семи чоловік перестають гикати після такого лікування.

Незвичайний спосіб, щоб позбутися гикавки

фото http://comode.kz

Посперечатися на гроші

Запропонуйте людині, що гикає, угоду: покладіть купюру на стіл і скажіть що, якщо він ще раз гикне, фінанси його. Людина зосередиться на скороченні діафрагми й гикавка припиниться. Втім, про всяк випадок не ставте на кін купюри великого номіналу.

Перемкнути увагу

У склянку з водою киньте зубочистку й уважно дивіться на неї. Вивчення кожного міліметра структури дерева змусить вас забути про гикавку.

Скористатися давнім африканським методом

Намочіть смужку паперу з одного боку і наклейте на лоб тому, хто гикає.

Якщо жоден з методів не допоміг, не хвилюйтеся: при нормальних умовах гикавка пройде сама собою через 20-30 хвилин. Якщо гикавка триває понад 48 годин, це привід звернутися до лікаря.

Ми розповіли про традиційні методи, як позбутися гикавки. Тому від цього неприємного тимчасового “недугу” ви можете використовувати не лише заспокійливі слова “Ікота, йди на Федота”, а й методики, запропоновані вченими та лікарями.

Поділіться коментарем