Золоті правила по догляду за печінкою

19485

Печінка спільно з жовчними протоками й жовчним міхуром – це свого роду переробний комбінат. Він не відпочиває навіть вночі: очищає кров від шлаків і збирає їх в жовчі.

Існує найтісніший зв’язок системи травлення, печінки, кровообігу. Ми навіть не підозрюємо, наскільки важлива правильна робота печінки.

На підтвердження цього можна навести такий приклад

Часто причину набряків на ногах ми шукаємо у порушенні роботи серцево-судинної системи. Хоча насправді до цього може призвести поганий лімфовідтік в печінці. Він сприяє скупченню газів в товстому кишківнику, відтісняючи печінку до грудної клітки і стискаючи нижню порожнисту вену. Що і призводить до виражених набряків. 

І ось тут нам може допомогти кріп, а не термінова кардіограма. Адже при скупченні газів у маленьких дітей ми відразу даємо їм укропну воду. Так чому ж забуваємо про це, коли справа стосується нас самих?

фото medico39.ru

Якщо довести будь-яку олію до кипіння, то вона перетвориться на отруту 

Так чому ж ми ще живі? Та тільки тому, що є печінка. Вона в змозі боротися з усіма отрутами, що потрапляють в організм.

Поль Брегг писав: «На сковородах кипить наша смерть». Перевантаження дієти тваринними жирами при малому фізичному навантаженні, веде до того, що кров’яне русло «закупорюється» воскоподібними частками холестерину. 

Брегг вважав, що атеросклероз приходить до нас «ні з віком, а з дієтою»

Ще до того, як порушення в роботі печінки змусять вас звернутися до лікаря, ви можете самі проаналізувати роботу клітин печінки за станом вашого кала.

У процесі травлення відбувається викид жовчі у дванадцятипалу кишку, де жовч активно бере участь в перетравленні їжі та створенні калових мас. Кал повинен бути м’яким, сформованим і жирним.

Відсутність такого показника, як жирність калу, свідчить про те, що кількість жиру, що надходить в організм, перевищує допустиму норму. Той жир, що залишається не переробленим, або затримується в крові, або накопичується у самій печінці, позбавляючи її здатності працювати.

Провісником серйозних захворювань печінки є таке функціональне порушення як дискінезія жовчних ходів

фото avatars.mds.yandex.net

Її прикмети: 

  • відчуття важкості в правому підребер’ї після приймання їжі, 
  • нудота в проміжках між вживанням їди, 
  • відсутність інтересу до улюблених страв, 
  • гіркота в роті, 
  • відрижка, 
  • поганий запах з рота при здорових зубах, 
  • порушення сну, що свідчить про збої у біоритмах печінки.

Всі ці симптоми посилюються після вживання смаженої, жирної, консервованої, копченої їжі. Якщо вчасно не звернути увагу на ці симптоми, вони можуть тривати роками, сприяючи утворенню піску, каменів, приводячи до запальних процесів в печінці.

Прості правила, які збережуть здоров’я печінки

1. Снідати по можливості до 7 години ранку, в іншому випадку жовч затримується в організмі на весь день.

2. На перший сніданок можна випити 1 склянку відвару шипшини або просто чашку зеленого чаю.

3. Нормальній роботі печінки і жовчовивідних шляхів сприяє багаторазове (дробове) харчування. Організм скидає жовч кожні 2 години, але тільки в процесі травлення.

4. Досить з’їсти сухарик, горіх, яблуко, родзинки. Така дієта допомагає «дробити» камені і видаляти пісок з жовчовивідної системи.

5. Прохідність і природна форма жовчних протоків відновлюються за допомогою так званого сліпого зондування – проводять його після нічного сну, не встаючи з ліжка. Але напередодні – з другої половини дня необхідно різко обмежити кількість рідини.

«Сліпе» зондування

фото segodnya.ua

Прохідність і природну форму жовчних ходів можна відновити ще до того, як починаються серйозні захворювання печінки і жовчного міхура. Для цього є кілька простих способів «сліпого» зондування у домашніх умовах.

Головні принципи «сліпого» зондування, незалежно від засобів, що застосовуються при цьому, такі:

1) проводити його необхідно після нічного відпочинку, не встаючи з ліжка! Щоб не виникло гострого бажання піднятися вранці, необхідно напередодні, починаючи з другої половини дня, обмежити вживання рідини;

2) всі рухи, повороти повинні бути плавними та обережними;

3) дуже важливо при цьому розслабити нервову систему, подумки поринути в найприємніші мрії або спогади. Цю процедуру не варто робити зовсім, якщо напередодні була сварка або інша стресова ситуація.

Є кілька способів зондування

1.) 1 склянку молока закип’ятити, змішати з 0,5 літра кефіру, додати 1 склянку свіжої сироватки.

Лягти на правий бік на грілку на 45 хвилин. Перед тим як лягти на грілку випити 2/3 склянки зробленої суміші. Через 10 хвилин знову випити 2/3 склянки суміші й ще за 5-7 хвилин випити те, що залишилось.

Пролежати ще 40 хвилин – і зондування закінчено. В цей день можна їсти тільки свіжий сир.

2.) 3 жовтки змішати з 30 г цукрової пудри + 30 г коньяку, збити міксером і випити натщесерце. Весь час бути в русі. Пити тільки чай з сухариками. Увечері приготувати легкий рисовий суп. Процедуру робити 1 раз на тиждень, чотири тижні поспіль, а протягом року – 3-4 рази.

3.) Випити натщесерце 1 склянку мінеральної води, підігрітої до 35С. Прив’язати до правого підребер’я теплу грілку. Робити гімнастику 20 хвилин. Через 20 хвилин знову випити 1 склянку підігрітої мінеральної води і будь-яку жовчогінну трави або збір, або 2 пігулки Но-шпи. Потім лягти на теплу грілку на 30-40 хвилин.

4.) Не встаючи з ліжка, з’їсти 1 десертну ложку меду, запити 1/2 склянки теплої води. Повільно повертаючись, лягти на правий бік і ще раз з’їсти 1 десертну ложку меду, запивши 1/2 склянки теплої води. За 10-12 хвилин випити ще ½ склянки теплої води. Лежати на теплій грілці 50 хвилин або 1 годину.

Кілька порад, як усунути неприємний запах з рота і допомогти налагодити роботу печінки

Відвар трави барвінку

фото zakupator.com

1 столову ложку подрібненої трави залити склянкою окропу. Настояти і пити як чай протягом дня. 

Шкірка лимону з цукром 

фото koolinar.ru

Шкірку лимона перекрутити на м’ясорубці, додавши 1 десертну ложку цукру. Приймати на кінчику чайної ложки за 10-15 хвилин після їди.

Трава чебрецю

фото rusteaco.ru

Запарити 1 столову ложку трави на 1/2 склянки окропу, пити замість чаю у проміжках між їжею.

Квіти і листя суниці

фото legkovmeste.ru

На зиму заготовити цвіт і листя суниці. Заварювати 1 столову ложку суміші на 1/2 склянки окропу. Пити по кілька ковтків у проміжках між їжею 7-8 разів на день. Якщо є можливість, в сезон суниці – поїсти більше ягід.

Мед

фото trkmedia.ollcdn.net

Кілька разів на день у проміжках між їдою з’їдати 1 столову ложку меду. Бажано робити це 5-6 разів на день.

З книги Світлани Ільїної «Як треба харчуватися. Хвороби печінки і жовчовивідних шляхів»

Ця стаття несе інформаційний характер. Будь-які симптоми, у першу чергу, обговорюйте зі своїм лікарем.


Джерело

Літературний переклад – Маруся Фріман

Поділіться коментарем